21.05.2014

Łosoś zapiekany z brokułem i ziemniakami

Ostatnio wymyśliłam takie danie z wykorzystaniem łososia, brokuła i pomidorków koktajlowych. Na 4 porcje potrzebujemy::

5-6 dużych ziemniaków
brokuł
pomidorki koktajlowe
250g filetów z łososia bez skóry
300 ml śmietany 30%
jajko
oregano i bazylia
przyprawa do ziemniaków
pieprz i sól
tarty ser żółty








Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w dośc grube plastry. Gotowałam je 10 minut w osolonym wrzątku.Brokuł zaś po opłukaniu podzieliłam na różyczki. Podgotowałam go również w osolonej wrzącej wodzie przez 2 minuty. Następnie odcedziłam ziemniaki i brokuł, a łososia po oczyszczeniu pokroiłam w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyłam i przekroiłam na połówki.













 Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i ułożyłam warstwowo ziemniaki, które posypałam przyprawą, następnie różyczki brokuła, kawałki łososia i połówki pomidorków koktajlowych.









Do śmietany dodałam jajko, roztrzepałam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i przyprawami. Polałam składniki sosem śmietanowym, a wierzch zapiekanki posypałam tartym serem.

Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 minut.



3 komentarze: