Powered By Blogger

28.02.2013

Dorsz pod beszamelową chmurką

Na 2 osoby potrzebujemy:


250-300g ryby (ja użyłam dorsza)
    odrobina soku z cytryny
    przyprawa do ryb
    250g pieczarek
    łyżka masła do duszenia pieczarek + łyżka do wysmarowania naczynia żaroodpornego

    Sos beszamelowy:

    2łyżki masła
    2łyżki mąki
    350-400ml mleka
    przyprawy: gałka muszkatołowa, sól i pieprz
    tarty ser żółty
   
 
Pieczarki pokroiłam w półplasterki i udusiłam na masełku. Filety z ryby po umyciu i osuszeniu, pokroiłam na niewielkie kawałki. Następnie skropiłam sokiem z cytryny i odstawiłam na 10minut w chłodne miejsce. Potem przyprawiłam je przyprawą do ryb (jeśli nie mamy, może być vegeta) i ułożyłam w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu. Na wierzch położyłam pieczarki.

Sos beszamelowy (robię w czasie, gdy pieczarki duszą się na maśle):

Masło stopiłam i cały czas mieszając dosypałam mąkę, a potem dolałam zimne mleko. Gotowałam na małym ogniu przez ok. 5m. Doprawiłam solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rybę i pieczarki polałam sosem, a całość posypałam jeszcze tartym serem. Piekłam w 180st przez pół godziny.

Podałam z kaszą jęczmienną perłową i posypałam całość natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz