12.02.2013

Kotlety z pieczarkami i serem zapiekane w piekarniku


Przepis wg Glumandy. Potrzebujesz:

* filety z piersi kurczaka/indyka
* drobno pokrojone pieczarki
* kilka łyżek śmietany
* jajko
* pieprz i sól/ odrobina przyprawy uniwersalnej lub przyprawa do mięs
* bułka tarta
* ser żółty w plasterkach
* masło do uduszenia pieczarek
* odrobina oliwy do posmarowania folii aluminiowej lub oliwy w spraju do spryskania kotletów

Pokrojone pieczarki duszę na masełku, następnie dolewam kilka łyżek śmietany. Mięso (zwykle używam drobiowego) rozbijam na kotlety, panieruję w jajku z vegetą i bułce tartej. Oczywiście smakosze bardziej wyrazistych smaków mogą najpierw posypać przyprawą do mięs.

Opanierowane kotlety rozkładam na blasze wyłożonej folią aluminiową (lekko posmarowaną oliwą) lub na papierze do pieczenia (wtedy wystarczy tylko delikatnie spryskać kotlety oliwą w spraju) i nakładam "sos" pieczarkowo-śmietanowy. Można też zapiekać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zapiekam w 200st ok. 20minut.

Następnie na każdy kotlet nakładam plasterek sera i wkładam jeszcze na chwilę do piekarnika aż ser zacznie się rozpuszczać smile

Gwarantuję, że smakują tak, jakby były usmażone. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz