25.02.2013

Ziemniaki duszone w sosie serowym

Najbardziej popularne jest podawanie ugotowanych i pogniecionych ziemniaków do mięska, czego ja zbyt często nie preferuję.

Moja propozycja:

Ziemniaki duszone w sosie serowym

Potrzebujesz:

   * 1kg ziemniaków
   * 2 marchewki
   * 50g szynki
   * 50g pieczarek
   * 35g sera żółtego w kostkę lub tarty
   * 1/2 szklanki wody
   * 150ml śmietany
   * posiekana natka pietruszki
   * bazylia
   * 2 łyżki masła



Należy obrać, umyć i pokroić ziemniaki w cienkie plastry. Wrzucić je na kwadrans do osolonego wrzątku, aby zmiękły. Obrać i zetrzeć na tarce marchewki. Szynkę i pieczarki pokroić w kostkę, podobnie ser lub zetrzeć go na tarce o grubych oczkach. Rozpuścić w rondlu masło i udusić na nim pieczarki, a następnie dodać szynkę i ser oraz podlać niewielką ilością wody. Mieszać dusząc na małym ogniu do powstania jednolitej gęstej masy (do 15m.). Następnie dodać startą marchewkę i ziemniaki. Dusić wszystko na małym ogniu jeszcze kilka minut (ziemniaki szybko zmiękną po podgotowaniu). Dolać śmietanę i wymieszać, nie dopuszczając do wrzenia. Doprawić delikatnie solą (pamiętając, że szynka już jest słona). Posypać zieleniną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz