05.09.2012

Zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa

Tym razem propozycja z wykorzystaniem ziemniaków wg Eli_555.


Potrzebujesz:

    * 1 kg ziemniaków
    * 50 dkg pieczarek
    * 2 cebule
    * olej do smażenia
    * sól,pieprz
    * 150 ml śmietany kremówki
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 1 sos pieczarkowy winiary
    * ser żółty tarty

Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry i obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku,odcedzić. Pokrojone pieczarki i cebulę przesmażyć na odrobinie oleju. Doprawić pieprzem i solą.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę ziemniaków, pieczarki z cebulą, resztę ziemniaków.



Sos pieczarkowy rozpuścić w 300 ml zimnej wody,dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować i gotować 3 minuty ciągle mieszając, ewentualnie doprawić do smaku. Zalać zapiekankę i posypać tartym żółtym serem.
Zapiekać 35 minut w temp. 180 stopni C.


P.S. Podałam przepis w oryginale, natomiast ja zrezygnowałam z cebuli, a pieczarki udusiłam na masełku. Natomiast ziemniaki posypałam jeszcze przyprawą do ziemniaków - polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz