14.10.2012

Ziołowa pierś z kurczaka



Ostatnio upiekłam pierś z kurczaka, którą pokroiliśmy na plasterki i mieliśmy pyszną wędlinkę na kanapki. Polecam.


Potrzebujesz:

kg piersi z kurczaka
zioła: tymianek, rozmaryn, pieprz


Pierś natarłam ziołami, a następnie włożyłam do wysmarowanego delikatnie oliwą naczynia do zapiekania. Piekłam w temperaturze 180st przez 60m.

Po dwudziestu minutach nakłułam pierś widelcem i polałam mięso bulionem (pół kostki rozpuszczonej w 50ml wody), by nie była zbyt sucha. Następnie co kwadrans polewałam pieczeń wytwarzanym przez nią sokiem.

 Pierś była delikatna, a zarazem soczysta. Można pokroić na grube plastry i podać na obiad, a można cieszyć się nią jako wędliną na kanapki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz