11.10.2012

Konfitura melonowa




Potrzebujesz:

1kg melona
1/2kg cukru
1/2 lub 1/4l wody
sok z cytryny



Melony umyć, obrać, usunąć pestki i pokroić w pastki lub kostkę. Zalewamy małą ilością gorącej wody i lekko obgotowujemy. Następnie odcedzamy i po ostygnięciu skrapiamy w salaterce sokiem z cytryny. Pozostawiamy na 2-3godz.


Z wody i cukru gotujemy syrop, często mieszając. Włożyć melona i gotować ok. 5 minut na wolnym ogniu. Na tym kończy się nasza praca na dziś.
Następnego dnia gotujemy konfitury ponownie, aż melon stanie się szklisty. Gorące konfitury wkładamy do wygotowanych i osuszonych słoików, które szczelnie zakręcamy równiez wygotowanymi i osuszonymi zakrętkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz