30.07.2013

Bugaj




Bugaj to staropolska potrawa - babka ziemniaczana, pieczona z utartych ziemniaków i obłożona boczkiem lub kiełbasą. Smakuje wybornie i jest bardzo prosty w przygotowaniu





Na 3-4 porcje potrzebne są:

2 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki (jeśli używamy młode ziemniaki)
przyprawa do ziemniaków
sól i pieprz
2 laski kiełbasy
oliwa z oliwek w sprayu







Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach, po czym dodałam jajka oraz mąkę. Następnie przyprawiłam do smaku.


Na suchej patelni teflonowej przyrumieniłam jedną laskę kiełbasy, po uprzednim pokrojeniu w kostkę. Potem dodałam do przygotowanej masy ziemniaczanej.


Prostokątne naczynie żaroodporne zwilżyłam oliwą w sprayu (można też rozsmarować), po czym przełożyłam do niego masę ziemniaczaną.


Drugą laskę kiełbasy pokroiłam w plastry i rozłożyłam na wierzchu tej masy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180st z termoobiegiem i piekłam przez godzinę. W połowie czasu pieczenia przykryłam folią aluminiową by zbytnio nie wyschło. Polecam!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz