Powered By Blogger

27.10.2012

Lasagne z dynią

Tym razem chciałabym zaproponować wykorzystanie miąższu z dyni w taki oto sposób.

Potrzebujemy:

* 1 dynia
* 125 g kiełbasy
* pomidory z puszki
* 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
* łyżka masła
* sól, pieprz,
* zioła: tymianek, bazylia

Sos beszamel:

* 2 łyżki mąki
* 40 g masła
* 200 ml mleka
* gałka muszkatołowa
* sól i pieprz

* 12  płatów lasagne
* 125 g mozarelli light
* żółty ser tarty do posypania

 Po wydrążeniu dyni i oczyszczeniu z pestek, miąższ pokroiłam w kostkę. Tak samo pokroiłam kiełbasę, po uprzednim obraniu ze skórki.

Na patelni rozgrzałam masło w rondelku  i poddusiłam przez kilka minut pokrojoną kiełbasę oraz miąższ dyni. Należy odłożyć 3-4 łyżki tego farszu.
Następnie dołożyłam do zawartości rondelka pogniecione pomidory wraz z sosem, a także dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego. Przyprawiłam ziołami i odrobiną soli oraz pieprzu.

Mieszałam do zagotowania, a potem dusiłam przez kilka minut pod przykryciem.

Wykonanie sosu beszamel:

W garnku zrobiłam zasmażkę z maśła i mąki, nastepnie dolałam mleko i dokładnie wymieszałam , by nie było grudek. Gotowałam kilka minut i doprawiłam na koniec gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam dwiema łyżkami sosu beszamel. Następnie układałam po trzy płaty lasagne i na nich 1/3 podsmazonej dyni w sosie pomidorowym. Na nich zaś sos beszamel. 

Tak samo kolejne warstwy: trzy płaty lasagne - sos dyniowo-pomidotowy - beszamel do wyczerpania składników. Na ostatniej warstwie płatów lasagne rozłożyłam pokrojoną w plasterki mozarellę. Na koniec posypałam tartym serem oraz rozłożyłam podduszone i odłożone wcześniej składniki: dynię oraz kiełbasę.

Piekłam przez 40 minut w 200 st. C

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz