05.12.2011

Makaronowa Impresja

Dziś zaproponuję swojski, a jednocześnie dość wykwintny -  dzięki zastosowaniu kolendry -  sposób na obiad lub ciepłą kolację. Nazwałam go:

Makaronowa Impresja


  • makaron farfalle z mąki z pełnego przemiału
  •  dwie średniej wielkości laski kiełbasy np. wiejska, toruńska lub śląska
  • pół puszki czerwonej fasoli
  • łyżka mąki
  • dwie-trzy łyżki masła
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 250-300ml mleka
  • 100g serka topionego o smaku śmietankowym
  • sól i oliwa do gotowania makaronu
  • natka pietruszki i kolendra

Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Kiełbaski pokroiłam w ukośne plasterki. W dużym rondlu rozgrzałam masło i udusiłam na nim kiełbaski, a następnie dodałam odsączoną z zalewy fasolę. W drugim rondelku stopiłam masło i oprószyłam mąką. Delikatnie wymieszałam, a po krótkiej chwili dolałam bulion i mleko i dokładnie wymieszałam. Doprowadziłam do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do sosu dodałam serek i podgrzewałam do momentu aż się rozpuści. Sos doprawiłam kolendrą. Po dodaniu do niego makaronu i dokładnym wymieszaniu, posypałam natką pietruszki i w razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz