16.12.2011

Smaczny Krupnik

  •  1,5 litra wywaru z mięsa lub bulionu grzybowego
  • 10 dag kaszy jęczmiennej
  •  40 dag ziemniaków
  •  2-3 dag suszonych grzybów
  •  marchewka w kawałkach lub starta
  •  vegeta lub inna przyprawa do zupy
  •  liść laurowy
  •  natka pietruszki
  •  można dodać kawałki kiełbasy do smaku

Grzyby umyć, namoczyć i ugotować bądź zalać na noc wrzątkiem, odlać wodę i umyć. Jeśli nie odlejemy wody, w której moczyliśmy grzyby, zupa będzie mieć gorzki posmak. Kaszę opłukać, zalać wywarem wraz z dodatkami i ugotować na malym ogniu. Pokrojone w kostkę ziemniaki można dodać pod koniec gotowania wraz z suszonymi grzybami. Dla zaoszczędzenia czasu można również dodać te składniki jednocześnie - również wszytko się uda. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku. Należy pamiętać, że krupnik lepiej solić bezpośrednio przed podaniem - w przeciwnym razie zupa może być ciemna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz