22.09.2011

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Wczoraj wypróbowałam przepis (znaleziony w gazetowych wycinkach), który zmodyfikowałam po swojemu i powstała:

Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami na pomidorowo

Zawsze podaję składniki na dwie osoby (większa porcja męska i mniejsza kobieca)
* szklanka kaszy jaglanej
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* łyżka masła
* 30 dag pieczarek
* pieprz i sól
* bazylia
* ser żółty tarty
* gotowy sos pomidorowy (polecam Winiary)

Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i odcedzić. W garnku zagotować bulion warzywny, a następnie wsypać kaszę i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około kwadransa na wolnym ogniu. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić na łyżce masła. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: kaszę delikatnie posypaną bazylią, pieczarki, następnie kaszę, pieczarki i znów kaszę. Posypać wierzch zapiekanki tartym serem. Zapiekać ok.20 minut w 180 stopniach.
Przygotować sos pomidorowy wg przepisu na opakowaniu. Podawać zapiekankę polaną tymże sosem. Wzbogaci on jej smak i ładnie się skomponuje. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz