Powered By Blogger

13.09.2011

Tagliatelle zapiekane w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Miałam ochotę na zapiekankę, a że uwielbiam makarony, z chęcią wykorzystałam sycący tagliatelle. Do tego pieczarki i śmietanowy sos, który często robię do zapiekanek. No i przyprawy i na wierzch serek, a potem trochę cierpliwości i można się delektować :)

* 25 dag pieczarek
* 250ml śmietany 17% lub 30%
* dwie łyżki masła
* plasterki żółtego sera
* garść tartego sera
* dwa jaja
* bazylia, tymianek, szczypta vegety

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Pieczarki pokroić w półplasterki i udusić na maśle.
Przygotować sos: do śmietany dodać dwa jaja, przyprawy oraz garść tartego sera i dobrze wymieszać.
Makaron przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, poukładać na nim pieczarki, zalać sosem, a na wierzch położyć plasterki sera. Zapiekać w 180st przez ok. 25m.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz