Powered By Blogger

5.09.2011

Farfalle w sosie serowym


Przepis z gazetowych wycinków. Uwielbiam makarony, same ich fantazyjne kształty zachęcają do wypróbowania. To danie nie dość, że świetnie się prezentuje, to jest jeszcze bardzo pyszne i sycące.

Składniki:

* makaron farfalle (kokardki) - ilość zależna od przewidzianych porcji
* 100-150g szynki
* puszka groszku
* 500ml bulionu warzywnego
* 1/2 serka topionego śmietankowego (można również cały)
* łyżka masła
* tymianek do dekoracji, ewentualnie szczypta soli do smaku

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Szynkę pokroić w wąskie paseczki,a następnie poddusić na łyżce masła. Następnie dolać bulion warzywny oraz dodać odcedzony groszek i zagotować. W tak powstałym wywarze rozpuścić 1/2 serka topionego i jeśli potrzeba można doprawić delikatnie solą (pamiętajmy, że szynka jest trochę słona, bulion oraz serek również nadają już smak). Następnie makaron wymieszać z sosem i posypać tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz