Powered By Blogger

26.09.2011

Domowy chleb


Pieczenie chleba jest specjalnością mojego męża. Ostatnio korzystamy z miksów chlebowych - na ich bazie można upiec zarówno chleb białym, razowy (również ze słonecznikiem i soją), jak również ciabatta (tu dodajemy dodatkowo łyżkę oleju lub oliwy).

Do głębokiego naczynia wsypujemy pół kilograma wspomnianego miksu, szklankę mąki pszennej, dwie łyżki cukru, 1 płaską łyżkę soli, dolewamy 300ml ciepłej wody oraz dodajemy 20dag drożdży (naturalne rozpuszczamy z łyżeczką cukru). Mieszamy energicznie aż ciasto przestanie się kleić, następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.40m. Po tym czasie przekładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210st na ok.30m.

Po upieczeniu i wyjęciu gorącego chleba z blaszki na np. deskę, nacieramy lekko wodą, aby skórka nie była zbyt twarda. Następnie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do ostygnięcia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz