16.06.2014

Ziemniaczano-mięsna zapiekanka

Na 4 porcje potrzeba:

1,2-1,5 kg ziemniaków
500 g mięsa mielonego
300 g pieczarek
400 ml śmietany 18 %
2 jajka
sól, pieprz
majeranek i oregano
przyprawa do ziemniaków
tarty ser żółty









Ziemniaki obrałam, pokroiłam w dośc grube plastry i podgotowałam ok. 10 minut w osolonym wrzątku. W tym czasie przesmażyłam na patelni mięso  mielone, a potem obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Mięso i pieczarki oprószyłam solą i pieprzem przed wrzuceniem na patelnię.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, ułożyłam na spodzie pierwszą warstwę ziemniaków, które oprószyłam przyprawą. Następnie wyłożyłam połowę mięsa, a na nie jedną warstwę pieczarek. Kolejną częśc ziemniaków również oprószyłam przyprawą, następnie ułożyłam ponownie mięso oraz pieczarki.








Śmietanę wymieszałam z jajkami, doprawiłam solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Polałam zapiekankę, a na wierzch posypałam tarty ser. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez pół godziny.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Mmm pychota :)

    Zapraszam do siebie na kotleciki z kalafiora!

    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:-)

    OdpowiedzUsuń