14.12.2012

Hot whisky

Potrzebujemy:

* 50 ml irlandzkiej whisky
* 150 ml gorącej wody
* 2 łyżeczki brązowego cukru
* plasterek cytryny
* 5 goździków


Sposób 1

Do ogrzanej szklanki wlewamy whisky, po czym dolewamy gorącą wodę. Słodzimy brązowym cukrem i mieszamy trunek. Cytrynę kroimy na półplasterki. Następnie nabijamy je gożdzikami i dodajemy do szklaneczek. Jeszcze raz mieszamy.

Sposób 2

Zagotowujemy wodę, po czym małą ilość wlewamy do szklanki, by ogrzać jej ścianki. Wylewamy wodę. Wsypujemy do szklanki brązowy cukier, dolewamy whisky i mieszamy, by cukier się trochę rozpuścił.
Kroimy cytrynę w półplasterki i nabijamy je goździkami, po czym wkładamy je do szklaneczek. Dolewamy gorącą wodę. Dokładnie mieszamy, by cukier zupełnie się rozpuścił. Czekamy chwilę, by smaki się połączyły i by trunek trochę przestygł.

Podawane w kubku dłużej pozostanie ciepłe, natomiast w szklaneczce będzie się ładnie prezentować. Idealnym rozwiązaniem są więc szklanki do kawy po irlandzku.

Zdjęcie: Hearts communications

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz