07.12.2012

Ryba po grecku - również dla zwolenników gotowania na parze

Na ok. 5 porcji potrzebujemy:

* 3 marchewki
* pół puszki groszku
* kilkanaście strąków fasolki szparagowej
* kilka różyczek kalafiora
* cebula pokrojona w piórka (ja nie dodawałam)
* opcjonalnie warzywa mogą być również z mrożonki (można także dodać pół selera naciowego lub pora)
* 0,5 kg ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk)
* sok z cytryny
* 3 liście laurowe
* 5 ziaren ziela angielskiego
* 2-3 ziarna pieprzu
* mały koncentrat pomidorowy (część zawartości)
* 2 łyżki mąki i jajko (jesli rybę smażymy)
* sól i pieprz

Marchewki po oczyszczeniu, pokrój w krążki lub zetrzyj na tarce. Jeśli używasz pora, pamiętaj, by usunąć zewnętrzne liście, a resztę wypłukać pod bieżącą wodą. Potem pokrój go w krążki.

Rybę, jeśli jest mrożona, najpierw rozmroź, a potem umyj i osusz. Skrop sokiem z cytryny i odstaw na 20 minut. Można ją opanierować w mące i jajku i usmażyć, natomiast ja polecam ugotować na parze (8-10 minut wystarczy)

Na patelni rozgrzej odrobinę oleju, wrzuć wszystkie warzywa i duś. Ja, podobnie jak rybę, ugotowałam je na parze (te warzywa potrzebują na to ok. 10 minut). Dodaj do nich ziele angielskie i liść laurowy. Po przygotowaniu warzyw, dodaj rozpuszczony w kilku łyżkach wody koncentrat pomidorowy oraz pieprz i sól do smaku. Jeśli warzywa były wcześniej gotowane na parze, przełóż wszystko do rondelka i duś kilka minut pod przykryciem.

Do dużej salaterki włóż pół porcji warzyw, na to rybę i przykryj resztą warzyw. Przed podaniem można wyjąć listki laurowe lub pozostawić do dekoracji. Pozostaw na kilka godzin, by smaki się połączyły.

Można podawać na zimno lub gorąco z pieczywem. Jeśli podajemy w zwykły dzień jako danie obiadowe, można z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz