26.06.2013

Pieczony łosoś po Irlandzku

Na 4-5 porcji potrzebujemy:

500-600g łososia (część ogonowa)
25g masła
sok z cytryny do skropienia ryby
łyżka ziół (szczypiorek, pietruszka, majeranek)
sól

Ziołowe masło:
40g miękkiego masła
parę kropli soku z cytryny
łyżka świeżych ziół




Folię aluminiową smarujemy grubo masłem, po czym kładziemy na nią rybę (na błyszczącą część). Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami i odrobiną soli.

Zawijamy folię i pieczemy przez pół godziny w temp. 180st. Jeśli pieczemy większy kawałek ryby, dobrze jest sprawdzić widelcem czy jest dobrze upieczona w środku. Szybkie w przygotowaniu, a pyszne i zdrowe danie. Łososia podałam z brązowym ryżem i pomidorkami koktajlowymi.


1 komentarz:

  1. smacznie wygląda chętnie bym zjadła coś takiego:)

    OdpowiedzUsuń