05.07.2013

Szarlotka z kruszonką

Ten przepis dostałam od mojej mamy, którą serdecznie pozdrawiam.

Do upieczenia tego ciasta, potrzebne są:

1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
duże jajko
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany
słoik przecieru jabłkowego/marmolady jabłkowej






2/3 margaryny posiekaj z 2 szklankami mąki, dodaj 3/4 szklanki cukru, żółtko, pianę z białka i proszek do pieczenia. Zagniataj ciasto dodając 1-2 łyżki śmietany, po czym schładzaj przez godzinę w lodówce. Następnie tym ciastem wylep formę do pieczenia i piecz przez kwadrans w 175st. C.

Po upieczeniu, rozsmaruj na tym spodzie ciasta owoce. Z reszty składników: szklanki mąki, 1/3 szkl. cukru i 1/3 margaryny zagnieć kruszonkę i posyp nią warstwę owoców. Piecz przez 40min. w temp. 180st C.

Można wierzch posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz