03.03.2013

Ciasto z jabłek i kaszy jaglanej

Dość oryginalny przepis na ciasto jabłkowe wg B. Gąsior

Potrzebujesz:

* 1,5kg kwaśnych jabłek (mogą być też słodkie - wypróbowałam tongue )
* 1 opakowanie kaszy jaglanej - 300g
* cukier waniliowy
* 15dag cukru
* odrobina cynamonu
* tłuszcz do wysmarowania formy (oliwa lub sos sojowy) lub papier do pieczenia

Do miski wsypujemy kaszę jaglaną, oba cukry i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy do kaszy i dokładnie mieszamy.

Blachę do pieczenia smarujemy oliwą lub wykładamy ją papierem do pieczenia.
Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180st przez 80-90m.
Dobrze jest w połowie pieczenia przykryć folią aluminiową, by boki się zbytnio nie przypiekły. Naprawdę pyszne ciasto - polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz