31.01.2012

Placek z owocami

Podaję przepis, który mam od siostry. Przy okazji serdecznie ją pozdrawiam.


3 szklanki mąki
1 szklanka cukru
szczypta soli
owoce sezonowe np. maliny, śliwki itp. (dowolna ilość, max. 0,5kg)
rodzynki (opcjonalnie)
pół kostki margaryny
1 szklanka mleka
cukier waniliowy
3 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia



W rondelku rozpuszczamy mleko, margarynę i cukier (na małym ogniu). W misce mieszamy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Następnie dodajemy mleko z margaryną i cukrem. Dokładnie mieszamy i dodajemy jaja. Po wymieszaniu powinna powstać jednolita, gęsta masa.
Na koniec wkładamy do masy owoce - ilość zależy jak słodkie ciasto lubimy. Ja osobiście nie lubię zbyt dużo owoców, jeśli jeszcze dodajemy rodzynki. W tym przepisie użyłam też masy owocowej przygotowanej do ciast świątecznych (zakupione w słoiku). Ta masa była słodka, więc byłam ostrożna co do ilości.
Tak przygotowaną masę należy przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Piec w temp. 180st przez 35-40m.

25.01.2012

Scincogli na pomidorowo z parówkowymi kwiatkami

* 250g makaronu scincogli (przypominają mi kształtem pąk kwiatu)
* 100g przecieru pomidorowego
* 50-100ml śmietany 18%
* puszka czerwonej fasoli
* pół puszki pomidorów w zalewie
* kilka pieczarek
* jedna-dwie parówki typu frankfurterki
* bazylia, oregano, szczypta vegety
* łyżka masła
* sól i oliwa do ugotowania makaronu
* natka pietruszki






Makaron ugotowałam al dente w wodzie z dodatkiem soli i oliwy. Pieczarki pokroiłam w plastry i udusiłam na maśle wraz z odsączoną fasolą. Następnie zrobiłam sos: pomidory w zalewie rozgniotłam, zmieszałam ze śmietaną, a następnie dodałam przecier pomidorowy. Dokładnie wymieszałam i dodałam do warzyw, po czy dalej dusiłam aż sos stracił zapach surowizny. Doprawiłam przyprawami. Na koniec wymieszałam z makaronem, który po ugotowaniu i przelaniu, trzymałam w cieple - w przykrytej misce. Danie ozdobiłam frankturterkami, które pokrojone na małe kawałki, ponacinałam na końcach i powstały urocze "kwiatuszki". Całość posypałam natką pietruszki. Smacznego.

18.01.2012

Moje spaghetti napoli


Na dwie porcje potrzebujesz:

* 200-250g makaronu spaghetti
*100-150ml śmietany 18-22%
*90g przecieru pomidorowego lub 200ml passaty
* tarty ser
* bazylia, tymianek, oregano
* natka pietruszki (opcjonalnie)
* odrobina oliwy i soli do ugotowania makaronu






Makaron gotowałam al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy.

W tym czasie przecier pomidorowy połączyłam ze śmietaną i podgrzewałam często mieszając. Doprawiłam przyprawami, a potem wymieszałam z odcedzonym makaronem.

Przed podaniem posypałam tartym serem i bazylią. Można na chwilę podgrzać w mikrofalówce, by ser zaczął się rozpuszczać i dopiero posypać ziołami. Na koniec można też dodać odrobinę natki pietruszki.

12.01.2012

Roladki z kurczaka ze szpinakiem

2 filety z piersi kurczaka
100-150g twarożku wiejskiego - miał być serek ricotta, ale akurat nie miałam, a twarożek świetnie się sprawdził
80g świeżego szpinaku
jajko + odrobina vegety
płatki kukurydziane
zioła prowansalskie

Mięso opłukałam i oczyściłam, pozbawiając tłuściejszych kawałków, a następnie delikatnie rozbiłam tłuczkiem. Potem przygotowałam farsz: twarożek zmieszałam ze szpinakiem i doprawiłam ziołami prowansalskimi. Następnie położyłam na filetach, które zwinęłam w roladki.
Do panierki wykorzystałam płatki kukurydziane, ponieważ nie miałam bułki tartej - świetnie smakowało! Oczywiście uprzednio zanurzyłam roladki w roztrzepanym jajku z odrobiną vegety. Piekłam w temp. 200st przez 20m. na folii aluminiowej pokrytej odrobiną oliwy. Podałam z ryżem, warzywami ugotowanymi na parze i sosem grzybowym (zagęszczona reszta zupy grzybowej). Smacznego.