27.11.2012

Kuskus po turecku

Jak sama nazwa wskazuje danie to jest bardzo popularne w Turcji. Przepis wg M. Caprari.

Potrzebujemy:

* kuskus ok. 250g

* 1 lub dwa filety z dowolnej ryby (może być morska)

* mała puszka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki

* zioła prowansalskie z przewagą bazylii

* wersja oryginalna - mieszanka orientalnych przypraw lub przyprawy jak we wcześniejszej propozycji - kuskus po berberyjsku

W przepisie podstawowym na początek należy udusić pokrojoną drobno cebulę na oliwie (bez zrumienienia). Ja z niej zrezygnowałam.

Pomidory bez skórki dobrze jest najpierw pognieść i wraz z zalewą wylać do rondelka. Rybę zaś drobno pokroić i oczywiście usunąć ości. 

Czasem, gdy danie przygotowuję “ekspresowo”, bywa, że stosuję po prostu rybę z puszki w sosie pomidorowym. Wtedy rezygnuje z pomidorów, a dodaję 100 ml śmietany. 
 
Tak uzyskany sos doprawiamy dowolnymi przyprawami, o których wspomniałam i dusimy do momentu, aż nieco zgęstnieje. 
 
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem z kostki i przykrywamy na parę minut przykrywką. Podaję wymieszany lub polany otrzymanym sosem.

Tak uzyskany sos doprawiamy dowolnymi przyprawami, o których wspomniałam i dusimy do momentu, aż nieco zgęstnieje.

Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem z kostki i przykrywamy na parę minut przykrywką. Podaję wymieszany lub polany otrzymanym sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz