03.11.2012

Zupa pomidorowa z pęczakiem i kurczakiem

Bardzo lubię dania przyrządzane z pomidorami w różnej postaci - świeżymi, z puszki, w postaci soku pomidorowego lub koncentratu. Często gotuję zupę pomidorową, próbuję więc eksperymentować, aby za każdym razem nieco ją urozmaicić.

Potrzebujemy:

* 1/2kg filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka
* 3 spore marchewki
* 2 puszki pomidorów bez skórki
* 20 dag pęczaku
* 3 litry bulionu warzywnego z kostki
* przyprawy: tymianek, bazylia, vegeta

Filet myjemy i osuszamy (ja zawsze usuwam tłuściejsze kawałki mięsa), a następnie kroimy na małe kawałki. Pieczemy przez 20 m. w pekarniku nagrzanym do 180st.

Polecam pieczenie na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gdyż nie potrzeba wtedy ani kropli oliwy czy oleju do posmarowania. Gdybyśmy bowiem piekli mięso na folii aluminiowej, należałoby posmarować choćby minimalnie użyć tłuszczu, aby do niej nie przywarło. Jeśli zdecydujemy się jednak na tą drugą opcję, proszę pamiętać o odsączeniu oleju z mięsa na ręczniku papierowym.

Marchewki zaś po obraniu kroimy w plasterki i dodałam do bulionu warzywnego z kostki. Następnie do wywaru wsypujemy pęczak i dodajemy pogniecione pomidory wraz z sosem.

Po dodaniu upieczonych kawałków mięsa, doprawiamy zupę ziołami i przed podaniem można posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz