Powered By Blogger

9.11.2012

Placki ziemniaczane z pieczarkami na pomidorowo

Oto moja propozycja na urozmaicenie tego popularnego dania:

* 8 średnich ziemniaków
* 1 jajko
* 2 płaskie łyżki mąki
* 150g pieczarek
* łyżka masła
* 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
* przyprawa do ziemniaków
* pieprz
* natka pietruszki
* tarty ser

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, należy je odcisnąć. Masę ziemniaczaną łączę z jajkiem i mąką. Doprawiam do smaku pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Pieczarki obieram i drobno kroję. Następnie należy je udusić na łyżce masła a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki.

Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż placki nie przywrą nawet bez dodania żadnego tłuszczu.. Natomiast jeśli pieczemy na folii aluminiowej, należy ją dokładnie wysmarować oliwą, by nie przywierarły.

Nakładam masę ziemniaczaną w kształcie placuszków dowolnej wielkości, następnie nakładam masę pieczarkową i na wierzch znów ziemniaczaną. Piekę w temperaturze 200st. przez 25 minut, a następnie kładę na wierzch każdego placka tarty ser na kolejne 5minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz