02.08.2013

Penne zapiekane z kiełbasą i groszkiem

Ostatnio wymyśliłam taką zapiekankę.


Na 4 osoby potrzebujesz:

40dag makaronu penne
puszka groszku
2 laski kiełbasy
300 ml śmietany 18%
zioła prowansalskie
odrobina przyprawy uniwersalnej
tarty ser żółty
2 jajka





Makaron ugotowałam al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie obrałam kiełbasę ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i przesmażyłam na suchej patelni.

Przygotowałam sos: do śmietany dodałam dwa jajka i dokładnie rozmieszałam, po czym doprawiłam ziołami i przyprawą. Dodatkowo zagęściłam garścią sera.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Na spodzie ułożyłam ugotowany i odcedzony makaron, następnie kiełbasę oraz odcedzony groszek. Całość polałam sosem śmietanowo-ziołowym i posypałam żółtym serem. Piekłam w temp. 180st przez 25 minut. Polecam!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz