10.09.2013

Omlet z pomidorami i frankurterkami


Ostatnio mój mąż przyrządził taki omlet. Składniki dla dwojga:

6 jajek
2 średnie pomidory lub jeden większy
2 frankfurterki
garść tartego sera na omlet
szczypiorek
pieprz i sól







Na rozgrzanej suchej patelni smażymy pokrojone drobno frankfurterki. Doskonale nadają się jako baza, ponieważ wydzielą sok, który zastąpi nam użycie jakiegokolwiek tłuszczu.




Jajka należy dokładnie rozmącić i dodać przyprawy. Następnie dodajemy garść tartego sera oraz pokrojony drobno pomidor. Na koniec posypujemy szczypiorkiem.







Masę jajeczną wylewamy na patelnię wraz z frankfurterkami. Gdy jajka zaczną się ścinać dobrze jest podważyć omlet, by rzadsza masa spłynęła na dno. Gdy przyrządzimy omlet na mniejszej patelni, będzie on grubszy. Smacznego!