29.05.2014

Jabłka w cieście francuskim

Potrzebujemy:
gotowy płat ciasta francuskiego
1 kg jabłek
3-4 łyżki cukru

 Jabłka umyłam, obrałam ze skórki i wydrążyłam gniazda nasienne.
Ciasto francuskie pokroiłam na kwadraty odpowiedniej wielkości, aby zmieściły się w nich jabłka w całości. Na każdym z nich ułożyłam owoc, posypałam połową łyżeczki cukru i skleiłam na kształt koperty. Dla ułatwienia można brzegi ciasta posmarowac rozmąconym jajkiem, co ułatwi jego sklejenie.

Ciastka ułożyłam na blasze na papierze do pieczenia i piekłam przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st C.

21.05.2014

Łosoś zapiekany z brokułem i ziemniakami

Ostatnio wymyśliłam takie danie z wykorzystaniem łososia, brokuła i pomidorków koktajlowych. Na 4 porcje potrzebujemy::

5-6 dużych ziemniaków
brokuł
pomidorki koktajlowe
250g filetów z łososia bez skóry
300 ml śmietany 30%
jajko
oregano i bazylia
przyprawa do ziemniaków
pieprz i sól
tarty ser żółty








Ziemniaki obrałam, opłukałam i pokroiłam w dośc grube plastry. Gotowałam je 10 minut w osolonym wrzątku.Brokuł zaś po opłukaniu podzieliłam na różyczki. Podgotowałam go również w osolonej wrzącej wodzie przez 2 minuty. Następnie odcedziłam ziemniaki i brokuł, a łososia po oczyszczeniu pokroiłam w kostkę. Pomidorki koktajlowe umyłam i przekroiłam na połówki.













 Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem i ułożyłam warstwowo ziemniaki, które posypałam przyprawą, następnie różyczki brokuła, kawałki łososia i połówki pomidorków koktajlowych.









Do śmietany dodałam jajko, roztrzepałam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i przyprawami. Polałam składniki sosem śmietanowym, a wierzch zapiekanki posypałam tartym serem.

Piekłam w piekarniku rozgrzanym do 180 st C przez 40 minut.