Jako że obecnie jestem niezwykle zajętą mamą, poszukuję szybkich w
wykonaniu, a jednocześnie zdrowych posiłków. Zainspirowana paroma
pomysłami, wykombinowałam taki oto szybki do przyrządzenia, a
jednocześnie pełnowartościowy posiłek:
Potrzebujemy dla 2 osób:
250g makaronu tagiatelle (wstążki) lub penne (rurki)
1 średni brokułem
1/4 kostki masła
garśc startego parmezanu
Makaron
ugotowałam w osolonym wrzątku. Po odcedzeniu, nie przelewałam zimną
wodą, tylko przełożyłam do miski, którą szczelnie przykryłam pokrywką.
Brokuł po przepłukaniu wodą i podzieleniu na różyczki, ugotowałam w
osolonej wodzie. Aby zaoszczędzic czas można włożyc go już do wrzącej
wody, wcześniej zagotowanej w czajniku.
Makaron ugotowałam w
osolonym wrzątku. Po odcedzeniu, nie przelewałam zimną wodą, tylko
przełożyłam do miski, którą szczelnie przykryłam pokrywką.
Podobnie zrobiłam z brokułem - pozostawiłam na przykrytym pokrywką
durszlaku.W rondelku rozgrzałam masło, a gdy się rozpuściło, zestawiłam
garnek z ognia. Natychmiast dodałam różyczki brokuła, po czym
rozgniotłam je drewnianą łyżką i wymieszałam z rozpuszczonym masłem, aby
równomiernie je pokryło.
Masę maślano-brokułową dodałam do
makaronu i dokładnie wymieszałam. Po wyłożeniu na talerze, każdą porcję
posypałam odrobiną parmezanu.
Dziś zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, też bardzo lubię to danie :)
Usuńja często dodaje do tego także podsmażoną szyneczkę :)
OdpowiedzUsuńDobry sposób na odmianę :)
Usuń