27.10.2013

Halloween Barm Brack

Jest to tradycyjne ciato irlandzkie pieczone co roku na Halloween. Słowo Brackpochodzi od irlandzkiego breac, co oznacza cętkowany, plamisty, a wiąże się z użyciem rodzynek w tymże cieście.

To nasze pierwsze takie ciasto - co roku przy okazji różnych tutejszych świąt próbujemy wraz z mężem nowych irlandzkich specjałów. Przepis pochodzi ze strony internetowej Irish recipes.

Potrzebujemy:

1 łyżka suchych drożdży
300 ml ciepłej wody
50 g cukru + dodatkowo łyżeczka do drożdży
450g mąki
szczypta soli
50g masła
175g rodzynek
50g kandyzowanych skórek z owoców
2 ubite jajka

Suszone owoce nalezy na noc zalac gorącą herbatą
Drożdże rozpuściłam w ciepłej wodzie, dodałam łyżkę cukru, wymieszałam i odstawiłam. Mąkę wsypałam do dużej miski, po czym dodałam jeszcze masło i sól. Masło należy w miarę szybko wetrzec, tak, by nie rozgrzało się. Następnie dodajemy rodzynki, skórki oraz 50 g cukru i dokładnie mieszamy.

Zrobiłam w cieście dołek, do którego wlałam jajka i drożdże z cukrem. Po wymieszaniu dokładnie ugniatałam ciasto na powierzchni wysypanej mąką aż było miękkie (ok. 10 minut). Następnie znów umieszczamy w misce, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę aż ciasto podwoi swoją objętośc.

Następnie podzieliłam ciasto na dwie części i znów ugniatałam na powierzchni wysypanej mąką, po czym uformowałam dwie kule o średnicy 20 cm. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na posmarowany margaryną papier do pieczenia (również na około godzinę). Piekłam przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 200st C. 

Do ciasta wrzuca się też różne przedmioty na wróżby, trzeba więc ostrożnie jeśc swój kawałek, bowiem można w nim znaleźc np.

*  pierścionek - rychłe zamążpójście
* moneta lub fasola - bogactwo
* kawałek tkaniny lub ziarenko grochu - ubóstwo
* guzik - starokawalerstwo
* naparstek - staropanieństwo
* religijny medalik - religijne powołanie



19.10.2013

Maślane ciasteczka - nietoperze na Halloween

Przepis z opakowania cukru waniliowego - czasem bywają bardzo przydatne :)

Potrzebne są:
 * 150g masła
* 300g mąki
* 50g przesianego cukru pudru
* opakowanie cukru waniliowego - 16g
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 jajko






Wszystkie składniki umieściłam w misce i dokładnie wymieszałam. Zagniotłam ciasto, z którego uformowałąm kulę. Odstawiłąm na pół godziny do lodówki.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na płat o grubości ok. 3mm. Teraz możemy już użyc foremek - wybrałam nietoperze: w sam raz na halloween :)

Po wycięciu kształtów, ułożyłam ciastka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam w temp 180st do zrumienienia (ok. 10minut)

Polecam wykorzystanie lukru do dekoracji - ja użyłam czarnego z tubki.

07.10.2013

Zapiekanka makaronowa z wędliną i pieczarkami

Potrzebujemy:


250g dowolnego makaronu
20 dag pieczarek
20 dag dowolnej wędliny lub resztki pieczeni
szklanka bulionu
1/2 szklanki śmietany
3 łyżki masła
łyżka mąki
2 jajka
tarty ser żółty
bazylia
odrobina vegety/ pieprz i sól





Makaron po ugotowaniu - odcedziłam, zas pieczarki po oczyszczeniu pokroiłam w plasterki i udusiłam na łyżce masła. Wędlinę pokroiłam w kostkę. Do pieczarek dodałam łyżkę mąki i rozprowadziłam bulionem. Dokładnie wymieszałam. Gotowałam do zgęstnienia (ok. 10m.) Następnie dodałam dwa jajka roztrzepane ze śmietaną i przyprawiłam bazylią i odrobiną vegety.

Włożyłam połowę makaronu do naczynia żaroodpornego,a następnie wędlinę, którą przykryłam resztą makaronu. Polałam sosem, po czym zapiekałam przez 30m. w piekarniku nagrzanym do 180st.