30.08.2013

Kurczak z pieczarkami zapiekany w cieście

Potrzebujemy:

gotowy płat ciasta drożdżowego w rulonie
kawałki piersi z kurczaka
kilka pieczarek
jajko

Ciasto pokroiłam na prostokątne kawałki. Mięso po umyciu i osuszeniu pokroiłam na dość wąskie paski. Pieczarki obrałam i drobno pokroiłam. Ułożyłam kawałki kurczaka na prostokątnych kawałkach ciasta, po czym posypałam przyprawą - może to być przyprawa do kurczaka, mieszanka ziołowa lub przyprawa uniwersalna. Na wierzch położyłam pieczarki, po czym przykryłam drugim kawałkiem ciasta. Brzegi ciasta można zlepiać zupełnie zwyczajnie lub fantazyjnie np. jak ravioli.

Dobrze jest ponacinać wierzch prostokącików, a potem posmarować rozmąconym jajkiem. Piekłam w temp. 180st przez 25-30minut.



27.08.2013

Gulasz z łososiem i pomidorami

Zainspirował mnie przepis z gazety, ale stworzyłam własną wersję tego pomysłu.

Na 2-3 osoby:

100-120 g ryżu
200-250 g filetu z łososia
cytryna / sok z cytryny
120 g pomidorków koktajlowych
300 ml soku pomidorowego
250 ml bulionu warzywnego
zioła prowansalskie

Ryż ugotowałam, a w tym czasie filety łososia pokroiłam w kostkę i skropiłam sokiem z cytryny. Pomidory zaś przekroiłam na połówki.
Rybę podlałam sokiem pomidorowym i bulionem. Po doprowadzeniu do wrzenia, gotowałam jeszcze chwilę na wolnym ogniu. Następnie dodałam pomidory i doprawiłam ziołami prowansalskimi. Podałam z ryżem i brokułami ugotowanymi na parze. Szybkie i smaczne danie.

26.08.2013

Ryba zapiekana w folii z pieczarkami

Na 4 osoby potrzebne są:

* 4 filety z mintaja lub dorsza
* kilka pieczarek
przyprawy: bazylia, rozmaryn
sok z cytryny
odrobina przyprawy uniwersalnej

Ryby po rozmrożeniu pozbawiłam nadmiaru wody, ułożyłam na folii aluminiowej (błyszczącą stroną do środka) natarłam z obu stron przyprawami i skropiłam sokiem z cytryny, po czym odstawiłam na kwadrans .






W tym czasie zagotowałam wodę na kaszę jęczmienną, następnie ugotowałam ją w osolonym wrzątku.

Pieczarki obrałam i kapelusze pokroiłam w grube plastry. Rozłożyłam je na filetach rybnych. Delikatni skropiłam wnętrze folii aluminiowej oliwą z oliwek i szczelnie zawinęłam. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180st przez kwadrans na środkowej jego części.

Podałam z kaszą polaną sosem pieczarkowym.





Sos Pieczarkowy:

kilka pieczarek
szklanka bulionu grzybowego
szklanka mleka
dwie łyżki masła
łyżka mąki

Pieczarki obrałam i dość drobno pokroiłam. Przesmażyłam w rondelku na łyżce masła. W oddzielnym garnku rozpuściłam łyżkę masła, po czym dodałam łyżeczkę mąki i rozmieszałam. Dolałam zimne mleko i dokładnie wymieszałam, by nie było grudek. W tym czasie zagotowałam wodę na bulion i po oddaniu kostki grzybowej dolałam do garnka. Na koniec dodałam przesmażone pieczarki i gotowałam kilka minut. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Jesli potrzeba, można zagęścić odrobiną mąki, do której należy dolewać stopniowo sos i dobrze wymieszać. A na koniec dodać do tak przygotowanego sosu.

04.08.2013

Pozdrowienia :)

Dziś ślę pozdrowienia dla nowych czytelników mojego bloga z Algierii :):):)

Rolada jagodowa

Potrzebujesz:

* 1/2 szklanki śmietany kremówki
* 4 łyżki mąki
* 3 jajka
* torebka cukru waniliowego
* 1/2 torebki galaretki owocowej (ja użyłam truskawkowej)
* 2 łyżki dżemu jagodowego lub malinowego
* 3 łyżki cukru pudru
* 20 dag czarnych jagód







Białka oddzieliłam od żółtek, po czym ubiłam je blenderem na sztywną pianę. Następnie dodałam do nich roztrzepane widelcem żółtka i dosypałam mąkę. Wszystkie składniki wymieszałam dokładnie na gładką masę.












Tak powstałe ciasto przelałam do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (im większy jej rozmiar tym cieńsza i dłuższa rolada). Piekłam w piekarniku nagrzanym  do temp. 180st C przez kwadrans. Wyjęłam biszkopt, usunęłam pergamin, po czym nadałam mu kształt rolady i zawinęłam w lnianą ściereczkę, aby zachowała swój kształt.











Galaretkę rozpuściłam w 1/3 szklanki gorącej wody, po czym pozostawiłam do przestygnięcia. Jeśli potrzeba, można wstawić do lodówki, aby przyspieszyć proces tężenia (tym razem nie było takiej potrzeby).
















Śmietanę schłodziłam w lodówce, po czym ubiłam ją mikserem. Pod koniec ubijania dodałam cukier waniliowy i cukier puder oraz tężejącą galaretkę.












Rozwinięty biszkopt posmarowałam podgrzanym w kuchence mikrofalowej dżemem, na nim rozłożyłam owocowo-śmietanową masę, a na wierzch jagody. Zwinęłam ciasto w rulon.

Można udekorować ubitą śmietaną lub owocami.











03.08.2013

Domowy papirus

Potrzebujemy:
 
filety z piersi kurczaka
oliwa z oliwek
ulubione przyprawy
papier do pieczenia



Filety po umyciu i odcięciu tłustych kawałków rozbiłam tłuczkiem jak na kotlety.








Papier do pieczenia pocięłam na prostokątne kawałki, po czym spryskałam oliwą w sprayu. Można też rozsmarować oliwę pędzelkiem. Następnie oprószyłam papier przyprawami - mieszanką ziołową do mięs, ziołami prowansalskimi i odrobiną przyprawy do kurczaka.










Ułożyłam na jednym kawałku papieru kawałki mięsa, po czym przykryłam szczelnie drugim.
Smażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu.


02.08.2013

Penne zapiekane z kiełbasą i groszkiem

Ostatnio wymyśliłam taką zapiekankę.


Na 4 osoby potrzebujesz:

40dag makaronu penne
puszka groszku
2 laski kiełbasy
300 ml śmietany 18%
zioła prowansalskie
odrobina przyprawy uniwersalnej
tarty ser żółty
2 jajka





Makaron ugotowałam al dente w osolonym wrzątku. W tym czasie obrałam kiełbasę ze skórki, pokroiłam na ćwiartki i przesmażyłam na suchej patelni.

Przygotowałam sos: do śmietany dodałam dwa jajka i dokładnie rozmieszałam, po czym doprawiłam ziołami i przyprawą. Dodatkowo zagęściłam garścią sera.

Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem. Na spodzie ułożyłam ugotowany i odcedzony makaron, następnie kiełbasę oraz odcedzony groszek. Całość polałam sosem śmietanowo-ziołowym i posypałam żółtym serem. Piekłam w temp. 180st przez 25 minut. Polecam!