30.07.2013

Bugaj




Bugaj to staropolska potrawa - babka ziemniaczana, pieczona z utartych ziemniaków i obłożona boczkiem lub kiełbasą. Smakuje wybornie i jest bardzo prosty w przygotowaniu





Na 3-4 porcje potrzebne są:

2 kg ziemniaków
2 jajka
2 łyżki mąki (jeśli używamy młode ziemniaki)
przyprawa do ziemniaków
sól i pieprz
2 laski kiełbasy
oliwa z oliwek w sprayu







Ziemniaki starłam na tarce o drobnych oczkach, po czym dodałam jajka oraz mąkę. Następnie przyprawiłam do smaku.


Na suchej patelni teflonowej przyrumieniłam jedną laskę kiełbasy, po uprzednim pokrojeniu w kostkę. Potem dodałam do przygotowanej masy ziemniaczanej.


Prostokątne naczynie żaroodporne zwilżyłam oliwą w sprayu (można też rozsmarować), po czym przełożyłam do niego masę ziemniaczaną.


Drugą laskę kiełbasy pokroiłam w plastry i rozłożyłam na wierzchu tej masy. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180st z termoobiegiem i piekłam przez godzinę. W połowie czasu pieczenia przykryłam folią aluminiową by zbytnio nie wyschło. Polecam!


11.07.2013

Tradycyjne placki ziemniaczane


Na 4 porcje potrzebujesz:

* 2kg ziemniaków
* 1 cebula
* 2 jajka
* 3 łyżki mąki pszennej
* sól i pieprz


Ziemniaki po obraniu i opłukaniu, starłam na tarce o drobnych oczkach. Następnie starłam cebulę i dodałam mąkę oraz wbiłam dwa jajka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam, a potem doprawiłam do smaku.






Placki smażymy na gorącym oleju do zrumienienia lub pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spryskanej oliwą w sprayu ( 200st - 30m.)

Można zjeść w takiej formie, albo na wierzch położyć kleks śmietany, jogurtu, czy twarożku. Smacznego!

05.07.2013

Szarlotka z kruszonką

Ten przepis dostałam od mojej mamy, którą serdecznie pozdrawiam.

Do upieczenia tego ciasta, potrzebne są:

1 szklanka cukru
3 szklanki mąki
duże jajko
kostka margaryny
łyżeczka proszku do pieczenia
kilka łyżek śmietany
słoik przecieru jabłkowego/marmolady jabłkowej






2/3 margaryny posiekaj z 2 szklankami mąki, dodaj 3/4 szklanki cukru, żółtko, pianę z białka i proszek do pieczenia. Zagniataj ciasto dodając 1-2 łyżki śmietany, po czym schładzaj przez godzinę w lodówce. Następnie tym ciastem wylep formę do pieczenia i piecz przez kwadrans w 175st. C.

Po upieczeniu, rozsmaruj na tym spodzie ciasta owoce. Z reszty składników: szklanki mąki, 1/3 szkl. cukru i 1/3 margaryny zagnieć kruszonkę i posyp nią warstwę owoców. Piecz przez 40min. w temp. 180st C.

Można wierzch posypać cukrem pudrem.