Na 4-5 porcji potrzebujemy:
500-600g łososia (część ogonowa)
25g masła
sok z cytryny do skropienia ryby
łyżka ziół (szczypiorek, pietruszka, majeranek)
sól
Ziołowe masło:
40g miękkiego masła
parę kropli soku z cytryny
łyżka świeżych ziół
Folię aluminiową smarujemy grubo masłem, po czym kładziemy na nią rybę
(na błyszczącą część). Skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami i
odrobiną soli.
Zawijamy folię i pieczemy przez pół godziny w
temp. 180st. Jeśli pieczemy większy kawałek ryby, dobrze jest sprawdzić
widelcem czy jest dobrze upieczona w środku. Szybkie w przygotowaniu, a pyszne i zdrowe danie. Łososia podałam z brązowym ryżem i pomidorkami koktajlowymi.
Na moim blogu dzielę się tym, co mnie interesuje. Chcę łączyć różnę tematykę, a zwłaszcza kulinaria, fotografię i podróże... Zamieszczane zdjęcia i teksty są mojego autorstwa.
26.06.2013
10.06.2013
Kolorowe szaszłyki
Ostatnio z mężem wymyśliliśmy takie oto szaszłyki na grilla:
Nie podaję dokładnych ilości - zależy to oczywiście od ilości przewidzianych osób
kilka frankfurterek lub kilka kabanosów
2 papryki np. czerwona i żółta
pomidorki koktajlowe
pieczarki (kapelusze oraz ogonki)
opcjonalnie: sól i pieprz/zioła prowansalskie
długie patyczki do szaszłyków
Papryki myjemy, wydrążamy środki, kroimy na grube paski, a potem na większe kwadraty. Pomidorki koktajlowe myjemy i odkładamy do miseczki.
Pieczarki oczyszczamy i obieramy, aby następnie oddzielić kapelusze od ogonków. Wędliny kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Tak przygotowane składniki nadziewamy na przemian na szaszłyki. Można oprószyć solą i pieprzem, ale niekoniecznie - i takie są pyszne. Poza tym kabanosy czy frankfurterki są już słone, więc lepiej uważać. My obyliśmy się bez przypraw, a bardzo nam te szaszłyki smakowały. Ja zaś polecam zioła prowansalskie. Pieczemy na grillu do zrumienienia wędlin.
Nie podaję dokładnych ilości - zależy to oczywiście od ilości przewidzianych osób
kilka frankfurterek lub kilka kabanosów
2 papryki np. czerwona i żółta
pomidorki koktajlowe
pieczarki (kapelusze oraz ogonki)
opcjonalnie: sól i pieprz/zioła prowansalskie
długie patyczki do szaszłyków
Papryki myjemy, wydrążamy środki, kroimy na grube paski, a potem na większe kwadraty. Pomidorki koktajlowe myjemy i odkładamy do miseczki.
Pieczarki oczyszczamy i obieramy, aby następnie oddzielić kapelusze od ogonków. Wędliny kroimy na kilkucentymetrowe kawałki.
Tak przygotowane składniki nadziewamy na przemian na szaszłyki. Można oprószyć solą i pieprzem, ale niekoniecznie - i takie są pyszne. Poza tym kabanosy czy frankfurterki są już słone, więc lepiej uważać. My obyliśmy się bez przypraw, a bardzo nam te szaszłyki smakowały. Ja zaś polecam zioła prowansalskie. Pieczemy na grillu do zrumienienia wędlin.
Subskrybuj:
Posty (Atom)