Powered By Blogger

29.04.2013

Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem



Potrzebujesz:

* 8-10 dużych ziemniaków
* kilka parówek typu frankfurterki
* puszka groszku
* 1/2 szkl gęstej śmietany 30% lub 18%
* 1 jajko (lub 2 jeśli używamy śmietany 18%)
* tarty ser żółty
* przyprawa do ziemniaków
* zioła prowansalskie






Ziemniaki kroję w plasterki i obgotowuję około kwadrans w posolonym wrzątku. Groszek po odcedzeniu z zalewy, przesypuję do miski, a parówki kroje w cienkie plasterki lub półplasterki.


Naczynie żaroodporne smaruję masłem, po czym układam warstwowo: ugotowane ziemniaki posypane przyprawą, następnie pokrojone w plasterki frankfurterki, a na koniec odcedzony groszek.







Do śmietany dodaję jajko, zioła prowansalskie, garść tartego sera, po czym dokładnie mieszam. Można również dodać drugie jajko, jeśli używamy śmietany 18%, choć na pewno sprawdzi się również ta wersja również przy użyciu tej rzadszej śmietany (to podstawowa wersja zalewy do zapiekanek często przeze mnie stosowana).

 Po zalaniu zapiekanki sosem śmietanowym, posypuję jeszcze tartym serem i zapiekam 15-20minut w temp. 180st. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz