15.04.2013

Dorsz zapiekany z mortadelą i pomidorkami koktajlowymi

Dziś proponuję dorsza zapiekanego z wędliną - oczywiście można użyć bardziej wykwintnej od mortadeli, ale akurat mi smakuje przyrządzony w takiej formie, co również sprzyja, że danie jest tańsze, a jednocześnie smaczne.

Potrzebujesz:

2 filety z dorsza
kilkanaście plastrów mortadeli - można użyć innej wędliny np. boczku wędzonego
kilka pomidorków koktajlowych
przyprawy: kminek, tymianek lub sól i pieprz
odrobina oliwy z oliwek lub oleju



Filety opłucz, osusz, oprósz kminkiem, opcjonalnie odrobiną soli i pieprzem. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż plastry mortadeli i posypujemy je świeżym lub suszonym tymiankiem. Następnie na nie kładziemy filety rybne, które następnie przykrywamy kolejnymi plastrami wędliny. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek lub olejem. Pieczemy 20 minut w 160st.

W trakcie zapiekania dodajemy pomidorki koktajlowe. Proponuję podawać z upieczonymi ziemniakami - pokrojonymi w ćwiartki. Czas pieczenia ziemniaków jest dłuższy, ok. 50minut, a więc lepiej rozpocząć przyrządzanie dania od nich. Jako dodatek proponuję sałatę z pomidorami lub ogórkami.


1 komentarz:

  1. Witam serdecznie,

    chciałabym zaprosić Ciebie na stronę znajdzprzepisy.pl oraz do dodania swojego bloga na lsitę Top Blogi, gdzie dołączyło już do nas ponad 1000 blogerów!
    Byłoby mi bardzo miło jakby i Twoje przepisy znalazły się u nas i tym samym trafiły do ejszcze większego grona odbiorców. :)

    Jeżeli masz jakieś pytania bądź wątpliwości, pisz śmiało na info@znajdzprzepisy.pl.

    Z pozdrowieniami,
    Magdalena
    www.znajdzprzepisy.pl

    OdpowiedzUsuń