27.11.2012

Kuskus po turecku

Jak sama nazwa wskazuje danie to jest bardzo popularne w Turcji. Przepis wg M. Caprari.

Potrzebujemy:

* kuskus ok. 250g

* 1 lub dwa filety z dowolnej ryby (może być morska)

* mała puszka koncentratu pomidorowego lub pomidory z puszki

* zioła prowansalskie z przewagą bazylii

* wersja oryginalna - mieszanka orientalnych przypraw lub przyprawy jak we wcześniejszej propozycji - kuskus po berberyjsku

W przepisie podstawowym na początek należy udusić pokrojoną drobno cebulę na oliwie (bez zrumienienia). Ja z niej zrezygnowałam.

Pomidory bez skórki dobrze jest najpierw pognieść i wraz z zalewą wylać do rondelka. Rybę zaś drobno pokroić i oczywiście usunąć ości. 

Czasem, gdy danie przygotowuję “ekspresowo”, bywa, że stosuję po prostu rybę z puszki w sosie pomidorowym. Wtedy rezygnuje z pomidorów, a dodaję 100 ml śmietany. 
 
Tak uzyskany sos doprawiamy dowolnymi przyprawami, o których wspomniałam i dusimy do momentu, aż nieco zgęstnieje. 
 
Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem z kostki i przykrywamy na parę minut przykrywką. Podaję wymieszany lub polany otrzymanym sosem.

Tak uzyskany sos doprawiamy dowolnymi przyprawami, o których wspomniałam i dusimy do momentu, aż nieco zgęstnieje.

Kuskus zalewamy wrzątkiem lub bulionem z kostki i przykrywamy na parę minut przykrywką. Podaję wymieszany lub polany otrzymanym sosem.

22.11.2012

Omlet z szynką, pieczarkami i fasolką

Składniki dla dwojga:


4 jajka
100g gotowanej szynki
80 g pieczarek
1/2 papryki
garść fasolki szparagowej
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Część szynki kroimy w paski. Pieczarki również, po oczyszczeniu i obraniu. Z umytej papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w paski.

Jajka należy starannie rozmącić i dosypać przyprawy.

Rozgrzewamy patelnię z oliwą i najpierw smażymy szynkę. Po wyjęciu szynki, podsmażamy paprykę oraz pieczarki.

Na innej patelni smażymy dwa omlety. Gdy jajka zaczną się ścinać, dobrze jest podważyć omlet od dna tak, by rzadka masa spłynęła pod spód. Ja smażę, aż jajka się całkowicie zetną, a spód mocno zarumieni.

Na omletach rozkładamy warzywa, po czym składamy je na pół i wierzch posypujemy szynką. Podałam z pomidorem pokrojonym w plastry, rozłożonym na sałacie i posypanym szczypiorkiem.

20.11.2012

Penne zapiekane w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Pyszne zapiekanki to też doskonały sposób na wyczyszczenie lodówki. Oto moja propozycja.

Potrzebujesz:

makaron penne (rurki) - na dwie osoby ok. 20 dag
125-150 g pieczarek
4-5 cienkich parówek typu frankfurterki
250 ml śmietany 18%
jajko
ser tarty żółty
przyprawa do potraw
zioła prowansalskie
dwie łyżki masła


Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek. Pieczarki po oczyszczeniu i obraniu, pokroiłam dość drobno, a frankfurterki pokroiłam w półplasterki. Pieczarki poddudiłam na łyżce masła.


Naczynie żaroodporne wysmarowałam masłem, a na dno wyłożyłam połowę makaronu. Następnie rozłożyłam frankfurterki i pieczarki. Dołożyłam resztę makaronu, znów dodałam frankfurterki i pieczarki.

Śmietanę zagęściłam jajkiem i garścią sera i po dokładnym wymieszaniu, doprawiłam przyprawami. Tak przygotowanym sosem polałam składniki w naczyniu. Posypałam serem i piekłam w temp. 180 st przez 25 m.

16.11.2012

Filety drobiowe w sosie śmietanowo-twarożkowym

Niedawno wymyśliłam taką wariację na danie z gotowanego mięsa

Składniki na 2-3 porcje:

25-30 dag piersi z indyka lub kurczaka
500ml bulionu mięsnego (może byćz kostki)
łyżka masła
szklanka śmietany 18%
25 dag twarogu wiejskiego light (np. Piątnica)
1 średni pomidor
garść ziaren słonecznika
sól, pieprz, majeranek
szczypiorek

Mięso, po umyciu i osuszeniu, pokroiłam w kostkę. Gotowałam 15 minut w bulionie mięsnym.
W tym czasie rozgrzałam na patelni łyżkę masła, po czym powoli dolałam śmietanę, cały czas mieszając. Podgrzewałam na wolnym ogniu. Gdy była już wystarczająco ciepła, ale jeszcze przed zagotowaniem, zdjęłam z ognia. Dodałam twaróg i doprawiłam przyprawami.
Pomidor po sparzeniu obrałam ze skórki i pokroiłam w drobną kostkę. Dodałam do masy śmietanowo-twarogowej wraz ze słonecznikiem. Dokładnie wymieszałam, dodałam ugotowane mięso i posypałam szczypiorkiem.
Podałam z kaszą jęczmienną polaną tą drobiową potrawką.

11.11.2012

Christmas cake

Proces wykonania tego tradycyjnego ciasta świątecznego popularnego w Irlandii jest dość mozolny, jak też długotrwały, bo najlepiej zacząć przygotowania nawet... dwa miesiące przed świętami. Warto spróbować swoich sił i wykazać się systematycznością, bo efekt jest naprawdę smakowity.

Potrzebujemy:

* 2 szklanki suszonych porzeczek
* 225 g rodzynek
* 225 g ciemnych rodzynek tzw. sultanas (ususzone winogrona bezpestkowe)
* 1/4 szklanki kandyzowanych wiśni
* 1/4 szklanki kandyzowanej skórki owoców
* 2/3 szklanki migdałów, posiekane
* 1 cytryna (sok i starta skórka)
* pół łyżeczki cynamonu
* 3-4 łyżeczki irlandzkiej whiskey lub brandy
* 2 laski masła o temperaturze pokojowej
* 1 szklanka  brązowego cukru
* 5 jaj
* 2 szklanki mąki
* Marcepan (z masą migdałową)
* tzw. oblodzenia White Royal icing (gotowe)
* opcjonalnie do dekoracji Gałązki Holly

Dzień przed pieczeniem mieszamy owoce, skórki kandyzowane, startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok z cytryny z przyprawami, posiekanymi migdałami i whiskey.

Następnego dnia przystępujemy do działania:

Rozgrzewamy piekarnik do 140-150 st. C.
Smarujemy masłem okrągłą tortownicę i wykładamy ja pergaminem.

W dużej misce mieszamy masło z cukrem do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy stopniowo jajka i mąkę, na przemian.
Mieszamy z pozostałą mąką i namoczonymi owocami.

Przelewamy masę do tortownicy i pieczemy około 2 godziny. W trakcie pieczenia możemy sprawdzić, czy ciasto jest gotowe za pomocą wykałaczki.

Wyjmujemy ciasto z piekarnika i czekamy aż lekko ostygnie - około 30 minut. Nakłuwamy ciasto w kilku miejscach i skrapiamy dodatkowo whiskey. Dobrze jest powtarzać to skrapianie co tydzień. Można też użyć brandy.


Zawijamy ciasto w folię i umieszczamy w chłodnym, ciemnym miejscu, bowiem ciasto przygotowuje się najpóżniej około 3 tygodnie przed świętami. Najlepiej nawet dwa miesiące wcześniej. Można też zawinąć w papier do pieczenia i przechowywać w metalowej puszce.
Dekorujemy wierzch na ok. tydzień przed świętami.

09.11.2012

Placki ziemniaczane z pieczarkami na pomidorowo

Oto moja propozycja na urozmaicenie tego popularnego dania:

* 8 średnich ziemniaków
* 1 jajko
* 2 płaskie łyżki mąki
* 150g pieczarek
* łyżka masła
* 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
* przyprawa do ziemniaków
* pieprz
* natka pietruszki
* tarty ser

Ziemniaki obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Jeśli są bardzo wodniste, należy je odcisnąć. Masę ziemniaczaną łączę z jajkiem i mąką. Doprawiam do smaku pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Pieczarki obieram i drobno kroję. Następnie należy je udusić na łyżce masła a następnie wymieszać z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki.

Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, gdyż placki nie przywrą nawet bez dodania żadnego tłuszczu.. Natomiast jeśli pieczemy na folii aluminiowej, należy ją dokładnie wysmarować oliwą, by nie przywierarły.

Nakładam masę ziemniaczaną w kształcie placuszków dowolnej wielkości, następnie nakładam masę pieczarkową i na wierzch znów ziemniaczaną. Piekę w temperaturze 200st. przez 25 minut, a następnie kładę na wierzch każdego placka tarty ser na kolejne 5minut.

06.11.2012

Makaronowa fantazja

Potrzebujemy:

* 250g kolorowego makaronu np. conchligiette (muszelki) lub route (przypomina koło rowerowe)
* 200g szynki
* pół puszki kukurydzy
* pół puszki czerwonej fasoli
* ogórek (ja używam połowę długiego)
* sól, pieprz, bazylia, szczypiorek

Makaron gotuję, a w tym czasie kroję szynkę w kostkę lub słupki, a ogórek w półplasterki. Dodaję odsączoną fasolę i kukurydzę. Doprawiam solą i pieprzem, a także dodaję zioła.

Po dokładnym wymieszaniu dodaję jogurt naturalny. Oczywiście jak najbardziej można dodać majonez.

Ja lubie tę sałatkę również na ciepło bez jogurtu, nawet pomimo ogórka. smile

Świetnie sprawdza się makaron route szczególnie od strony wizualnej, gdy składniki powpadają pomiędzy "szprychy" big_smile

05.11.2012

Pozdrowienia :)

Serdecznie pozdrawiam czytelników mojego bloga rozsianych po całym świecie, a więc kolejno: 

*  na razie nieśmiało zaglądające do mnie Czechy, Kanadę, Węgry,

* dużo częściej Holandię, Szwecję, Norwegię

* bardzo często Niemcy,

* a także najliczniejszą i najwierniejszą grupę z Polski, Irlandii, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych  

*oraz, ku mojemu miłemu zaskoczeniu, z Rosji i Francji


:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

03.11.2012

Zupa pomidorowa z pęczakiem i kurczakiem

Bardzo lubię dania przyrządzane z pomidorami w różnej postaci - świeżymi, z puszki, w postaci soku pomidorowego lub koncentratu. Często gotuję zupę pomidorową, próbuję więc eksperymentować, aby za każdym razem nieco ją urozmaicić.

Potrzebujemy:

* 1/2kg filetu drobiowego z piersi kurczaka lub indyka
* 3 spore marchewki
* 2 puszki pomidorów bez skórki
* 20 dag pęczaku
* 3 litry bulionu warzywnego z kostki
* przyprawy: tymianek, bazylia, vegeta

Filet myjemy i osuszamy (ja zawsze usuwam tłuściejsze kawałki mięsa), a następnie kroimy na małe kawałki. Pieczemy przez 20 m. w pekarniku nagrzanym do 180st.

Polecam pieczenie na kratce lub blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, gdyż nie potrzeba wtedy ani kropli oliwy czy oleju do posmarowania. Gdybyśmy bowiem piekli mięso na folii aluminiowej, należałoby posmarować choćby minimalnie użyć tłuszczu, aby do niej nie przywarło. Jeśli zdecydujemy się jednak na tą drugą opcję, proszę pamiętać o odsączeniu oleju z mięsa na ręczniku papierowym.

Marchewki zaś po obraniu kroimy w plasterki i dodałam do bulionu warzywnego z kostki. Następnie do wywaru wsypujemy pęczak i dodajemy pogniecione pomidory wraz z sosem.

Po dodaniu upieczonych kawałków mięsa, doprawiamy zupę ziołami i przed podaniem można posypać natką pietruszki.