29.09.2012

Tagliatelle z pomidorami

Potrzebujesz:

* 200-250 g makaronu tagliatelle (grube wstażki)
* pomidory bez skórki w puszce
* 2 duże pomidory
* zioła prowansalskie/ bazylia i oregano
* sól i łyżka oliwy do gotowani makaronu

Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku z dodatkiem soli i oliwy. Pomidory rozgniotłam i zagrzałam razem z sosem. Świeże pomidory po obraniu (ja obieram bez sparzenia, ale oczywiście dla ułatwienia można najpierw je sparzyć), należy pokroić w kostkę. Następnie dodałam je do zagrzanego sosu, dzięki temu uzyskałam większą ich ilość bez zwiększania ilości sosu.

Doprawiam mieszanką ziół prowansalskich lub bazylią i oregano. Makaron po odcedzeniu, nie przelewam wodą, tylko trzymam w cieple np, przykrywam miskę. Następnie dodaję doprawiony sos pomidorowy i dokładnie mieszam,

Danie szybkie w przygotowaniu, gdy mamy mało czasu lub niespodziewanych gości, a bardzo smaczne.

24.09.2012

Brownie


 
Brownie to ciasto czekoladowe typowe dla kuchni amerykańskiej, popularne również na Wyspach Brytyjskich i w Irlandii. Nazwa pochodzi od charakterystycznego, ciemnobrązowego koloru brownie.
Ciasto to nie dość, że pyszne, to ma jeszcze jedną niewątpliwą zaletę - trudno go popsuć, bo z natury jest...nieudane. Podobno jego przypadkowa pomysłodawczyni, Mildred "Brownie" Schrumpf, podczas przygotowania klasycznego ciasta z czekolady zapomniała dodać proszku do pieczenia. Tak powstało amerykańskie brownie - może niezbyt estetycznie wygląda, ale za to jak smakuje...


Ciasto przygotowywuje się z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki. Częstym dodatkiem do brownie są orzechy. Pierwsze opublikowane przepisy na brownie pochodzą z 1904.
 
Przepis mam z opakowania czekolady do wypieków "Wonderbar"

Potrzebujemy:

140 g gorzkiej czekolady np. Wonderbar
225 g masła
5 jajek
450 g cukru, oryginalnie caster sugar (cukier o drobnych kryształkach, stosowany tu również jako cukier puder)
110 g mąki
55 g kakao w proszku np. Puchatek



Piekarnik nagrzałam do 190st. Kwadratową blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Następnie na małym ogniu rozpuściłam razem masło i cukier. Jednocześnie można rozpuścić połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej (w metalowej misce nad garnkiem z gorącą, ale nie gotującą się wodą).



Po zdjęciu z ognia dodałam resztę składników: mąkę, jajka i kakao. Wygodnie jest zmiksować robotem kuchennym. Na koniec dodałam również rozpuszczoną  czekoladę.

Po przełożeniu masy do blaszki piekłam ciasto w przez 30-40 minut. Ciasto powinno mieć upieczoną górę, ale wciąż miękki środek. Ciasto zostawiamy w blaszce do wystygnięcia. 

Najwygodniej je pokroić na kwadraty, gdy wystygnie.



05.09.2012

Zapiekanka ziemniaczano-pieczarkowa

Tym razem propozycja z wykorzystaniem ziemniaków wg Eli_555.


Potrzebujesz:

    * 1 kg ziemniaków
    * 50 dkg pieczarek
    * 2 cebule
    * olej do smażenia
    * sól,pieprz
    * 150 ml śmietany kremówki
    * 1 łyżka mąki pszennej
    * 1 sos pieczarkowy winiary
    * ser żółty tarty

Obrane ziemniaki pokroić w cienkie plastry i obgotować przez 5 minut w osolonym wrzątku,odcedzić. Pokrojone pieczarki i cebulę przesmażyć na odrobinie oleju. Doprawić pieprzem i solą.
W żaroodpornym naczyniu ułożyć połowę ziemniaków, pieczarki z cebulą, resztę ziemniaków.



Sos pieczarkowy rozpuścić w 300 ml zimnej wody,dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować i gotować 3 minuty ciągle mieszając, ewentualnie doprawić do smaku. Zalać zapiekankę i posypać tartym żółtym serem.
Zapiekać 35 minut w temp. 180 stopni C.


P.S. Podałam przepis w oryginale, natomiast ja zrezygnowałam z cebuli, a pieczarki udusiłam na masełku. Natomiast ziemniaki posypałam jeszcze przyprawą do ziemniaków - polecam!

Kurczak / Indyk z suszonymi śliwkami

Nie gotuję na słodko, wyjątkiem są potrawy z mięsa z dodatkiem owoców. Tak przygotowane dania mają orzeżwiający smak i są lekkie. Świetnie komponują się z ziołowymi przyprawami.

Potrzebujesz:

* kilka garści suszonych śliwek
* 1-2 filety drobiowe z piersi
* 20-25 dag pieczarek
* łyżka masła
* mąka do zagęszczenia śmietany
* 100ml śmietany
* bulion z kostki mięsnej lub grzybowej
* przyprawy: tymianek i biały pieprz

Śliwki zalewam wrzątkiem i namaczam w tej wodzie przez ok. 2godz. Mięso pokrojone w kostkę gotuję w bulionie. Pieczarki obieram i kroję w półplasterki, a następnie duszę na maśle. Mieszam mięso z pieczarkami, a następnie dodaję śliwki wraz z częścią wody, w której były namaczane. Następnie dolewam śmietanę rozmieszaną z mąką. Gotuję na średnim ogniu, doprawiając tymiankiem i białym pieprzem. Podaję z ryżem.

Oczywiście mięso można usmażyć smile

Kasza gryczana z indykiem i warzywami

Potrzebujesz:

* 200-250g filetu z piersi indyka
* 20dag kaszy grycznej
* 3-4 średnie marchewki
* puszka zielonego groszku
* 150g pieczarek
* 500ml bulionu grzybowego
* 150ml śmietany 18%
* łyżka mąki
* dwie łyżki masła
* przyprawy: tymianek, oregano

Kaszę ugotowałam w osolonym wrzątku, a mięso pokroiłam w dość dużą kostkę i ugotowałam w bulionie grzybowym.

Marchewki i pieczarki obrałam i pokroiłam dość drobno, a następnie udusiłam na maśle dodając pod koniec groszek. Następnie przełożyłam je do bulionu z mięsem.

Mąkę rozrobiłam ze śmietaną i dobrze wymieszałam, by nie było grudek. Zahartowałam gorącym bulionem, a następnie dolałm ją do wywaru z mięsem. Powstały w ten sposób sos doprawiłam do smaku przyprawami. Oczywiście mięso można usmażyć zamiast gotować. Smacznego.

04.09.2012

Batoniki z płatków owsianych i brązowego cukru


Przepis mam dzięki uprzejmości Esszu



Potrzebujemy:


* 25 dag płatków owsianych,
* 20 dag masła,
* 15 dag brązowego cukru






Mieszamy płatki z cukrem i dodajemy rozpuszczone  letnie masło. Nnastępnie masę wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem. Ugniatami i pieczemy w wysokiej temperaturze ok. 190 -200 stopni przez 20-30 minut.






Po wyjęciu z piekarnika nalezy je pokroić - ja wybrałam formę prostokątów. Powstała więc pyszna domowa alternatywa dla popularnych dietetycznych batoników.