30.05.2012

Jagodowe/Malinowe muffinki-biedronki


Wielkimi krokami zbliża się radosne święto naszych milusińskich, czyli Dzień Dziecka.

 Z tej okazji warto postarać się przygotować coś, co nie tylko będzie im smakować, ale również swoim zabawnym wyglądem wywoła uśmiech na twarzach dzieci. Świetnie nadają się do tego:

Jagodowe/Malinowe muffinki-biedronki

Przepis na muffinki jagodowe zaczerpnęłam od Doroty Świątkowskie(dorotus76). W tytule są dwa rodzaje owoców – w oryginale podane były jagody, a można z powodzeniem użyć również malin.

“Składniki na 8 muffinek:
    300 g mąki
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    80 g miałkiego brązowego cukru
    150 g świeżych lub mrożonych jagód/malin
    1 roztrzepane jajko
    180 ml maślanki
    125 ml oleju

*(zamiast 300 g mąki zwykłej i sody i proszku można użyć 300 g self-raising flour)

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, sodę, proszek, cukier. W drugim mokre: jajko, maślankę, olej. Połaczyć zawartość obu naczyń, wmieszać jagody. Wymieszać szybko i niedokładnie, tylko do połączenia się składników (powstałe ciasto było dość gęste jak na muffiny, dolałam więc 3 - 4 łyżki maślanki).
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Porozdzielać ciasto.
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 190ºC (ważne: do suchego patyczka). Po upieczeniu przez 5 minut nie wyciągać z formy, potem studzić na kratce”.

Ja piekłam w temperaturze 175-180 st (myślę, że dużo zależy od piekarnika, zawsze dostosujemy czas pieczenia po pierwszej próbie do swojego sprzętu kuchennego tongue)


Biedronki muffinki

Pomysłów na zrobienie biedronek z muffinek jest wiele zarówno w gazetach, jak i internecie. Godnym polecenia sposobem jest propozycja Tele Tygodnia na zrobienie skrzydełek:
“Po upieczeniu muffinek i ostudzeniu, utnij górne części, z których wytnij skrzydełka. Sporządź lukier: cukier puder (ok. 70 g na 8 porcji) utrzyj z łyżką soku cytrynowego. Odłóż łyżkę białego lukru do udekorowania biedronki, a resztę zabarw na czerwono barwnikiem spożywczym. Posmaruj skrzydełka czerwonym lukrem i przyklej kolorowe wiórki”.

Ja ozdobiłam skrzydełka czekoladowymi wiórkami, natomiast buzię - oczy z groszków z białej czekolady, a uśmiech z kawałka startego sera żółtego. Dobrze jest też użyć czekoladowych rurek jako czułek i wbić je za głową biedronki w śmietanę.
Dla ułatwienia, by skrzydełka się nie przewracały, dobrze jest posmarować spód każdego muffinka ubitą śmietaną kremówką i wcisnąć je w tę masę. Można też ułożyć skrzydełka płasko na muffinkach. W każdym razie jak postoją w lodówce, to nie powinny mieć problemu z “trzymaniem pionu”. wink

Można również do sporządzenia skrzydełek użyć masy marcepanowej (już gotowej lub sporządzonej samodzielnie). Formujemy kształt skrzydełek i również barwimy spożywczym barwnikiem.


Przepis na masę marcepanową  (wg babuni-blog.49)

“250 g słodkich migdałów wrzucamy na kilka minut do wrzątku, osączamy, obieramy i mielimy. Z pół szklanki wody, pół łyżki octu i szklanki cukru gotujemy gęsty syrop. Dobry ciągnie się jak nitka. Przestudzony syrop ucieramy, aż zgęstnieje. Dodajemy mielone migdały i ucieramy tak długo, aż powstanie gładka masa. Jeśli będzie zbyt gęsta, dodajemy odrobinę soku z cytryny lub wody. Gotową masę rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami folii spożywczej”.

Radosnego Dnia Dziecka!

24.05.2012

Gruszki w cieście francuskim


Przepis z gazetowych wycinków

opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
4 twarde gruszki
garść bakalii
po 2 łyżki miodu i cukru
łyżka masła

Całe gruszki cienko obrałam (zostawiając ogonki). Zagotowałam litr wody z cukrem. Następnie przez 5 minut gotowałam w niej owoce, po czym wyjęłam i ostudziłam.
Płat ciasta podzieliłam na cztery równe części, odłożyłam na 10 minut, by lekko rozmarzło. Każdą gruszkę owinęłam kawałkiem ciasta.

Piekłam w piekarniku w temp. 160 st przez około 30 minut.
Bakalie podgrzałam z miodem i masłem. Upieczone gruszki przekroiłam na pół i polałam bakaliami z miodem.

18.05.2012

Ciemne winogrona pod waniliowo-czekoladową chmurką

120g ciemnych winogron
100ml śmietany kremówki
pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
kilka czekoladowych groszków
dowolna posypka


Winogrona po umyciu przekroiłam na połówki i ułożyłam w dwóch pucharkach. Śmietanę ubiłam na sztywno i dodałam ekstrakt waniliowy, po czym dokładnie wymieszałam. Pucharki wstawiłam do lodówki, by śmietana już się schładzała, a w tym czasie rozpuściłam czekoladowe groszki na misce nad garnkiem z gorącą (ale nie gotującą się) wodą. Czekoladowe kleksy rozsmarowałam na śmietanie i wierzch deseru udekorowałam kolorową posypką.

14.05.2012

Gruszki w sałatce

Ostatnio eksperymentowałam z dodatkiem do obiadu i oto co wyszło

Gruszki w sałatce

2 dojrzałe gruszki
pół główki sałaty lodowej
kilka truskawek
ser mozarella light (150-200g)



Sałatę po umyciu porwałam na kawałki. Przełożyłam do miski.
Truskawki umyłam i przekroiłam na połówki. Gruszki obrałam i pokroiłam w plastry. Ser pokroiłam w kostkę.
Wyłożyłam wszystko na sałatę.

Ja zjadłam ze smakiem, a dla męża przyrządziłam jeszcze znalezioną w gazecie z przepisami propozycją na sos:

Należy zmieszać...

- łyżkę płynnego miodu
- łyżeczkę dowolnej musztardy (np. sarepską)
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz
- szczypta rozmarynu

...i polać sałatę.

Polecam tą sałatkę do pierogów z serem.

09.05.2012

Pomidorowe bułeczki

 Gdy mamy niespodziewanych gości, ta szybka w przygotowaniu i syta przekąska na pewno im zasmakuje. Zainspirował mnie przepis M. Ziętkowskiej, który lekko zmodyfikowałam.

4 kajzerki
2 duże pomidory lub pomidory w puszce
4 jajka
3-4 łyżki mleka
trochę masła i oliwy
sól i pieprz
bazylia i tymianek

Z bułek należy odkroić wierzchy. Wyjmujemy z nich miąższ, który przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Wydrążone bułki smarujemy od wewnątrz i od zewnątrz masłem.

 Pomidory rozdrabniamy i wraz z sosem przelewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy namoczony miąższ z bułek i dusimy, aż powstanie gęsta masa. Doprawiamy przyprawami.


 Masą pomidorową nadziewamy bułki, a następnie w tym nadzieniu robimy dołek, w który wbijamy jajko. Można posypać też ziołami.

Bułki wstawiamy na 10-15minut do nagrzanego piekarnika na 190-200st. Białko powinno się ściąć, a bułki zrumienić.


02.05.2012

Ryba w cieście

Ryba w cieście wg Ilka76

1/2 kg filetów rybnych np. dorsz, mintaj
Ciasto:
7 łyżek mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
trochę imbiru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki wody



Rybę pokroić na małe kawałki.
Składniki na ciasto wymieszać ręcznie lub mikserem.
Kawałki ryby maczać w cieście.

W przepisie podstawowym smażono do zrumienienia, a ja piekłam w temp. 210st przez 20m.
Można podawać z ryżem białym, brązowym lub z frytkami.