29.03.2012

Elicoidali z ricottą i sosem warzywno-mięsnym

Ostatnio zainspirował mnie pewien przepis, który zaadaptowałam w ten sposób:

Elicoidali z ricottą i sosem warzywno-mięsnym

makaraon elicoidali (prążkowane rurki) - 200g
kiełbasa
pieczarki 200g
ricotta 150g
puszka pomidorów
przyprawy: zioła prowansalskie, bazylia, pieprz
tarty ser żółty

Makaron gotowałam al dente i w tym samym czasie pokroiłam kiełbasę w dość drobną kostkę, a pieczarki w półplasterki (można drobniej). Na maśle delikatnie przesmażyłam kiełbasę, po czym dodałam pieczarki i zmniejszając ogień - dusiłam razem pod przykrywką. Następnie dodałam rozgniecione pomidory wraz z zalewą.


Gdy sos stracił zapach surowizny i trochę się zredukował, dodałam ricottę, po czym doprawiłam bazylią.
Pod koniec duszenia dodałam zioła prowansalskie oraz trochę pieprzu.






Następnie połączyłam z ugotowanym i przecedzonym makaronem, który trzymałam w przykrytej misce.





Można też dodać ser żółty, który się delikatnie rozpuści. Na zdjęciu danie bez dodanego jeszcze sera.

20.03.2012

Cannelloni z ricottą i szynką

8-10 rurek cannelloni
250g serka ricotta
150g szynki
puszka pomidorów
tarty ser
zioła prowansalskie/bazylia

Szynkę pokroiłam w kostkę, dodałam do serka ricotta, a następnie masę doprawiłam ziołami. Wypełniłam nią makaron i ułożyłam w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem.


Następnie przykryłam cannelloni rozgniecionymi pomidorami wraz z zalewą.


Jeszcze tylko tarty ser i do piekarnika na 35-40minut w temperaturze 180st. Dobrze jest nakryć naczynie folią aluminiową.


 A potem można już zajadać smile

02.03.2012

Zupa ogórkowa

Tę zupę nauczyłam się gotować dawno temu od siostry smile

Ogórkowa z ryżem

1,5-2 litry wywaru z kostki bulionowej - dodaję dwie warzywne
duża ilość mrożonych warzyw
2 torebki ryżu
liść laurowy i ziele angielskie
majeranek
vegeta
kilka startych ogórków kiszonych lub przecier ogórkowy
śmietana




Do wody dodaję dwie kostki rosołowe, a także dużo mrożonych warzyw i ryż. Lubię gęste zupy, więc taka ilość ryżu. Jeśli zupa na drugi dzień zgęstnieje, dolewam odrobinę wrzątku. Doprawiam wymienionymi przyprawami, a gdy warzywa i ryż zmiękną dodaję śmietanę po uprzednim zahartowaniu jej gorącym wywarem. Dopiero na koniec, gdy znów zaczyna się gotować dodaję starte ogórki lub przecier z ogórków. Jest wtedy pewność, że śmietana się nie zważy, gdy dodajemy też kwas z ogórków. Z tego co wiem w wielu przepisach jest "tradycyjna" kolejność, czyli śmietana na końcu. Także wedle uznania.