03.08.2012

Pieczeń z indyka z ziołowym twarożkiem

 Potrzebujesz:

1 kg piersi z indyka
150 g śmietankowego serka twarożkowego (np. Almette)
100 ml bulionu drobiowego
150 ml białego wina
przyprawy: zioła prowansalskie, tymianek, szczypiorek, sól i pieprz
1/2 pęczka natki pietruszki
3 łyżki bulki tartej
1 żółtko


Twarożek utarłam z żółtkiem na gładką masę. Następnie dodałam bułkę tartą i zioła. Jeśli używamy świezych, a nie suszonych, należy je umyć i drobno posiekać. Doprawiamy również solą i pieprzem.

Płat mięsa rozłożyłam na desce i delikatnie rozbiłam tłuczkiem, by przybrał bardziej kształt prostokątny. Następnie nałożyłam cały farsz i zwinęłam mięso w roladę. Najlepiej obwiązać mocną nicią, by rolada zachowała nadany jej kształt.
Na koniec włożyłam roladę do żaroodpornego naczynia - zalałam bulionem i winem.

Piekłam przez godzinę w temp. 180 st. C
Można podawać do obiadu np. z ziemniakami i gotowanymi na parze warzywami. Znakomicie sprawdza się również na pieczywie jako pyszne urozmaicenie kanapek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz