09.05.2012

Pomidorowe bułeczki

 Gdy mamy niespodziewanych gości, ta szybka w przygotowaniu i syta przekąska na pewno im zasmakuje. Zainspirował mnie przepis M. Ziętkowskiej, który lekko zmodyfikowałam.

4 kajzerki
2 duże pomidory lub pomidory w puszce
4 jajka
3-4 łyżki mleka
trochę masła i oliwy
sól i pieprz
bazylia i tymianek

Z bułek należy odkroić wierzchy. Wyjmujemy z nich miąższ, który przekładamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Wydrążone bułki smarujemy od wewnątrz i od zewnątrz masłem.

 Pomidory rozdrabniamy i wraz z sosem przelewamy do rondelka. Podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy namoczony miąższ z bułek i dusimy, aż powstanie gęsta masa. Doprawiamy przyprawami.


 Masą pomidorową nadziewamy bułki, a następnie w tym nadzieniu robimy dołek, w który wbijamy jajko. Można posypać też ziołami.

Bułki wstawiamy na 10-15minut do nagrzanego piekarnika na 190-200st. Białko powinno się ściąć, a bułki zrumienić.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz