02.03.2012

Zupa ogórkowa

Tę zupę nauczyłam się gotować dawno temu od siostry smile

Ogórkowa z ryżem

1,5-2 litry wywaru z kostki bulionowej - dodaję dwie warzywne
duża ilość mrożonych warzyw
2 torebki ryżu
liść laurowy i ziele angielskie
majeranek
vegeta
kilka startych ogórków kiszonych lub przecier ogórkowy
śmietana




Do wody dodaję dwie kostki rosołowe, a także dużo mrożonych warzyw i ryż. Lubię gęste zupy, więc taka ilość ryżu. Jeśli zupa na drugi dzień zgęstnieje, dolewam odrobinę wrzątku. Doprawiam wymienionymi przyprawami, a gdy warzywa i ryż zmiękną dodaję śmietanę po uprzednim zahartowaniu jej gorącym wywarem. Dopiero na koniec, gdy znów zaczyna się gotować dodaję starte ogórki lub przecier z ogórków. Jest wtedy pewność, że śmietana się nie zważy, gdy dodajemy też kwas z ogórków. Z tego co wiem w wielu przepisach jest "tradycyjna" kolejność, czyli śmietana na końcu. Także wedle uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz