07.02.2012

Makaronowy pasztet

1 porcja ciasta kruchego (wykonanego samodzielnie lub półgotowego)
15-20dag makaronu (może być penne)
1-2marchewki
pół puszki zielonego groszku
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 jajka
1 białko
tarty ser zółty
zioła prowansalskie





Przepis na kruche ciasto - przyznam że czasem korzystam z półgotowego w płatach (dostępne jak francuskie):

Na stolnicę przesiać 40dag mąki, zrobić wgłębienie i wbić 1 duże jajko, wlać 3 łyżki śmietany, wsypać łyżeczkę cukru i odrobinę soli. Posiekać 25dag schłodzonej margaryny lub masła, dodać do mąki, całość posiekać nożem, palcami rozetrzeć grudki, szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię, włożyć na pół godziny do lodówki. Przed użyciem wyjąć z folii, rozwałkować.

Kruche ciasto rozwałkować (jeśli używamy półgotowego, należy wyjąć z lodówki na kwadrans przed użyciem i pokroić na płaty odpowiedniej wielkości). Pozostawić płat do przykrycia pasztetu, a resztą wyłożyć formę do pieczenia. Nakłuć widelcem. Można najpierw wstawić na 10m. do rozgrzanego piekarnika.

Makaron ugotować al dente, marchewki pokroić w kostkę, dwa jajka ugotować na twardo. Z jednego jajka oddzielić białko od żółtka i odłożyć na później. Marchewkę udusić na maśle i dodać pokrojone w kostkę dwa jajka, a następnie pozostawione żółtko i dwie garści tartego sera. Na koniec połączyć z makaronem.
Tak otrzymany farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Przykryć płatem ciasta (można uprzednio położyć na wierzchu trochę masła), posmarować białkiem i upiec. Ja piekłam w temp. 180st przez 30m. Wyszło smaczne, polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz