16.12.2011

Sałatka owocowa z żurawiną

    • dwa banany
    • 250g ciemnych winogron
    • kilka migdałów, orzechów
    • kilka plasterków suszonych bananów
    • kilka draży w białej czekoladzie
    • suszona żurawina

    Winogrona umyłam, przekroiłam na połówki, obrałam ze skórki i wyjęłam pestki. Banany po umyciu pokroiłam w ukośne plastry i dodałam do winogron. Dorzuciłam kilka plasterków suszonych bananów i trochę migdałów oraz orzechów. Następnie dodałam kilka draży w białej czekoladzie, a potem suszoną żurawinę. Pychotka

    Smaczny Krupnik

    •  1,5 litra wywaru z mięsa lub bulionu grzybowego
    • 10 dag kaszy jęczmiennej
    •  40 dag ziemniaków
    •  2-3 dag suszonych grzybów
    •  marchewka w kawałkach lub starta
    •  vegeta lub inna przyprawa do zupy
    •  liść laurowy
    •  natka pietruszki
    •  można dodać kawałki kiełbasy do smaku

    Grzyby umyć, namoczyć i ugotować bądź zalać na noc wrzątkiem, odlać wodę i umyć. Jeśli nie odlejemy wody, w której moczyliśmy grzyby, zupa będzie mieć gorzki posmak. Kaszę opłukać, zalać wywarem wraz z dodatkami i ugotować na malym ogniu. Pokrojone w kostkę ziemniaki można dodać pod koniec gotowania wraz z suszonymi grzybami. Dla zaoszczędzenia czasu można również dodać te składniki jednocześnie - również wszytko się uda. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i przyprawić do smaku. Należy pamiętać, że krupnik lepiej solić bezpośrednio przed podaniem - w przeciwnym razie zupa może być ciemna.

    09.12.2011

    Udka w wywarze z warzyw

    Przepis na dwie porcje:

    500ml bulionu drobiowego
    3 udka z kurczaka
    3 laski selera naciowego
    2 duże marchewki
    liść laurowy i ziele angielskie
    vegeta
    natka pietruszki
    łyżka mąki ziemniaczanej

    Seler oczyściłam i pokroiłam na małe kawałki, a marchewkę po obraniu na cienkie plasterki. Udka oczyściłam i włożyłam do bulionu, a także dodałam warzywa i przyprawy. Gotowałam na małym ogniu przez 40m. Następnie wyjęłam mięso i przełożyłam do miski i przykryłam, by nie wystygło. W tym czasie zagęściłam sos mąką ziemniaczaną. Na koniec jeszcze doprawiam do smaku, jeśli to konieczne. Tym razem podałam z kaszą jęczmienną Pozostała mi część wywaru, więc zamroziłam i mam gotowy pyszny sos do jakiegoś następnego obiadku.

    07.12.2011

    Hot-dogi

    Często robię też weekendowe hot-dogi. Oto najprostszy sposób:




    Bułki przecinamy wzdłuż na pół, tak samo każdy plasterek sera.
    Na spodzie bułki kładziemy półplasterek sera żółtego, na to parówki i znów półplasterek sera i na koniec przykrywamy wierzchem bułki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190-200st przez około 8 minut.
    Gorące polewamy ketchupem, czy czymkolwiek innym, z czym nam smakują


    wink

    05.12.2011

    Makaronowa Impresja

    Dziś zaproponuję swojski, a jednocześnie dość wykwintny -  dzięki zastosowaniu kolendry -  sposób na obiad lub ciepłą kolację. Nazwałam go:

    Makaronowa Impresja


    • makaron farfalle z mąki z pełnego przemiału
    •  dwie średniej wielkości laski kiełbasy np. wiejska, toruńska lub śląska
    • pół puszki czerwonej fasoli
    • łyżka mąki
    • dwie-trzy łyżki masła
    • 250ml bulionu warzywnego
    • 250-300ml mleka
    • 100g serka topionego o smaku śmietankowym
    • sól i oliwa do gotowania makaronu
    • natka pietruszki i kolendra

    Makaron ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Kiełbaski pokroiłam w ukośne plasterki. W dużym rondlu rozgrzałam masło i udusiłam na nim kiełbaski, a następnie dodałam odsączoną z zalewy fasolę. W drugim rondelku stopiłam masło i oprószyłam mąką. Delikatnie wymieszałam, a po krótkiej chwili dolałam bulion i mleko i dokładnie wymieszałam. Doprowadziłam do wrzenia na średnim ogniu. Następnie do sosu dodałam serek i podgrzewałam do momentu aż się rozpuści. Sos doprawiłam kolendrą. Po dodaniu do niego makaronu i dokładnym wymieszaniu, posypałam natką pietruszki i w razie potrzeby dodaję jeszcze odrobinę kolendry.

    01.12.2011

    Deser ze śliwkami i orzechami

     Ostatnio wymyśliłam taką słodkość pucharkową - Deser ze śliwkami i orzechami:


    * galaretka jeżynowa lub owoce leśne
    * 4 duże śliwki
    * posypka-wiórki czekoladowe
    * kilka orzechów włoskich
    * bita śmietana (light)

    Galaretkę użyłam z irlandzkiego supermarketu i opiszę jako ciekawostkę jak ją użyłam (nie wiem czy w naszych sklepach też takie są). Te zakupione w polskim sklepie są w proszku natomiast ta to galaretka w formie żelowej bryłki. Włożyłam ją do 100ml zimnej przegotowanej wody i podgrzałam w mikrofali - bryłka rozpuściła się i powstała galaretka w płynie. Następnie dolałam 400ml wody i po wymieszaniu można praktycznie od razu schładzać w lodówce. Zanim to nastąpiło, ułożyłam w pucharkach śliwki (wcześniej obrane, wydrylowane i pokrojone w kostkę) i zalałam je galaretką. Dosypałam od razu trochę wiórków czekoladowych, dzięki temu ozdobiły galaretkę, gdyż pospadały niżej. Po schłodzeniu i stężeniu w lodóce, przed samym podaniem wierzch ozdobiłam bitą śmietaną i posypałam pokruszonymi orzechami i wspomnianą już posypką czekoladową. Mniam!