31.10.2011

Piernikowe ciasto z dyni

W związku z Halloween i zakupieniem dyni do wydrążenia na lampion, postanowiłam wykorzystać miąższ do wyczarowania czegoś pysznego. Znalazłam interesujący, a jednocześnie nieskomplikowany przepis na ciasto dyniowe autorstwa abbry. Nazwałam je piernikowe, bo ma podobny smak do piernika, przypomina mi również ciasto marchewkowe. Wyszło pyszne - polecam! Warto odcisnąć miąższ z dyni, dzięki temu ciasto będzie puszyste, ale nie mokre. Oto przepis:


  • 2 szklanki wydrążonego miąższu z dyni 
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka oleju
  • garść orzechów włoskich

Jajka ubić z cukrem , dodać olej , mąkę , cukier waniliowy , sodę i cynamon . Zmiksować . Do masy dodać utartą dynię i orzechy , delikatnie wymieszać łyżką .
Ciasto wlać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką . Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 50 minut .

30.10.2011

Tagliatelle z łososiem i suszonymi pomidorami


Zainspirowana przepisami z zastosowaniem łososia, postanowiłam przygotować danie z jego użyciem. Znalazłam parę podpowiedzi i wymyśliłam wersję z użyciem składników:

* makaron tagliatelle (grube wstążki)                                     
* 2 filety z łososia - 250g
* 100g suszonych pomidorów
* kostka warzywna
* odrobina vegety i soku z cytryny
* dwie łyżeczki mąki ziemniaczanej
* przyprawy: gałka muszkatołowa i bazylia


Płaty łososia posypałam delikatnie vegetą i skropiłam sokiem z cytryny, po czym odstawiłam do lodówki na co najmniej godzinę. Makaron ugotowałam w osolonym wrzątku al dente. W tym czasie pokroiłam suszone pomidory na paseczki i wrzuciłam do wrzątku na ok. 25minut. Łososia pokroiłam na małe kawałki i dodałam do bulionu z kostki warzywnej. Gotowałam na niewielkim ogniu przez 20m. Powstały sos zagęściłam mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody i delikatnie doprawiłam gałką muszkatołową, pamiętając, że pomidory nadadzą potrawie wyrazisty smak. Ugotowany i odcedzony makaron dodałam do sosu i dokładnie wymieszałam. Delikatność łososia i wyrazistość pomidorów wspaniale się uzupełniają - polecam.

24.10.2011

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szynką




Ryż nie jest zbyt często wykorzystywany do przyrządzania zapiekanek.


Tym chętniej przejrzałam przepisy z nim w roli głównej i w ten sosób powstała ta propozycja.



Potrzebne są takie oto składniki:

* 20 dag ryżu                                                                               
* 125ml śmietany 18%
* 150-200g szynki                                                             
* 100g pieczarek
* warzywna lub grzybowa kostka rosołowa
* masło
* natka pietruszki
* tarty ser żółty

Ryż ugotowałam na sypko w bulionie z kostki i odsączyłam. Następnie dodałam do niego jajka i śmietanę, a po wymieszaniu wyrobiłam na jednolitą mase wraz z pół szklanki tartego sera. Można doprawić do smaku solą i pieprzem - dla mnie miało to już odpowiedni smak.
Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej masę i posypałam jeszcze tartym serem. Piekłam w temperaturze 180st przez około godzinę.

18.10.2011

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami wg Nana

1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
1 tyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kastki margaryny -margaryna do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy
0,5 kg jabłek
4 jajka

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy w grube plasterki.  1/2 kostki margaryny roztapiamy w rondelku (zostawiamy troszkę do wysmarowania blachy. Ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy. Blaszkę smarujemy margaryną i wysypujemy ją bułką tartą.
Wlewamy masę do tak przygotowanej formy i wykładamy na wierzch pokrojone jabłka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy ok. 35m.

12.10.2011

Kasza jęczmienna na pomidorowo z kolendrą


Jak sama nazwa wskazuje, otrzymujemy ją z jęczmienia. W zależności od stopnia rozdrobnienia ziaren wyróżniamy: pęczak, kaszę grubą, średnią i drobną oraz perłową. Są one dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Kasze jęczmienne mają ponadto dużo rozpuszczalnego błonnika, co sprzyja zapobieganiu wzdęciom, zaparciom, czy bólom brzucha, które towarzyszą zaburzeniom trawienia.
Najlepiej smakują jako dodatek do mięs i zapiekanek oraz niezastąpiony składnik krupniku. Pęczek ugotowany na sypko można też dodawać do sałatek zamiast ryżu.
U mnie w kuchni króluje bardzo często na stole, w ogóle obok makaronów różnego rodzaju kasze jadam najchętniej.

Ostatnio wymyśliłam z jej użyciem takie oto danie:

Kasza jęczmienna napomidorowo z kolendrą


  20dag kaszy jęczmiennnej
    150ml śmietany
    90g przecieru pomidorowego
    kilka cienkich parówek typu franfurterki
    pół puszki czerwonej fasoli
    przyprawy: sól, pieprz, kolendra
    pietruszka na wierzch

Kaszę ugotowałam, a następnie dodałam dwie łyżki masła i wymieszałam. W czasie, gdy gotowałam kaszę, starłam marchew na tarce i udusiłam na maśle. Następnie dodałam wymieszaną śmietanę z przecierem pomidorowym. Do tego sosu dodałam również odsączoną fasolę i frankfurterki pokrojone w półplasterki. Gdy sos atracił zapach surowizny i zgęstniał, dodałam kaszę i doprawiłam całość solą, pieprzem i kolendrą. Wierzch dania posypałam pietruszką.

04.10.2011

Chlebowa zapiekanka w sosie pomidorowo-serowym


Pieczywo kojarzy się najczęściej ze śniadaniem lub kolacją, a można też wykorzystać chleb do przyrządzenia dania obiadowego. Jest to pomocne, zwłaszcza, gdy zostanie nam go trochę więcej w chlebaku i możemy go pozytecznie wykorzystać.

Dziś przedstawię mój pomysł na Chlebową zapiekankę w sosie pomidorowo-serowym

    8 kromek chleba tostowego lekko czerstwego  
    125ml śmietany 18%                                                            
    125ml kwaśnej śmietany
    pół puszki pomodorów w zalewie
    jajko
    150g szynki
    tarty ser
    przyprawy:bazylia, tymianek,vegeta

Gdy zostało zbyt dużo chleba i miałam pootwierane pewne puszki i buteleczki w lodówce, zabrałam się za obmyślanie planu wykorzystania tych dobrodziejstw. Nie smażę, więc pozostało skorzystanie z piekarnika. Chleb ułożyłam w szerokiej blaszce. Zmieszałam śmietany, pomidory, dodałam jajko i tarty ser dla zagęszczenia. Następnie przelałam do większej miseczki i dodałam pokrojoną szynkę w kostkę. Doprawiłam do smaku przyprawami. Zalałam chleb sosem zwracając uwagę, by szynka i ser dostały się też między kromki. Piekłam przez 20m w 180st. Pychotka, polecam

01.10.2011

Lisselan Gardens

Kolejnym interesującym miejscem, które chcę przedstawić są Ogrody Lisselan w Clonakilty.

Ogrody te powstały w połowie XIXw dzięki rodzinie Bence-Jones. Wykorzystane zostało naturalne ukształtowanie terenu w uroczej dolince przez którą przepływa rzeka Argideen.


Lisselan House został zbudowany w latach 1851-1853, a pierwszym właścicielem był William Bence-Jones. Dom w stylu francuskiego pałacyku zaprojektował Levis Vuliamy. 

Dodatkowe skrzydło budynku zostało dodane później według projektu sir Thomas Newenham Deane, który również jest autorem projektu domku przy frontowej bramie.

Interesującą częścią tego miejsca są: Rock Garden i Azalea Gardens znajdujące się poniżej domu. Kryją wiele niezwykłej roślinności pośród licznych alejek.
















Za Lissehan House jest  uroczy zakątek, gdzie możemy odpocząć na ławeczce i podziwiać piękne rzeźby kobiet wyglądających niczym greckie boginie.



















Za tym zakątkiem znajduje się niewielki zagajnik, w którym rosną świerki, ostrokrzewy, czy bardziej niezwykłe dla tego miejsca akacje lub eukaliptusy.

Schodząc zaś schodkami w dół, mijamy Rockery, czyli ogród różany i przechodzimy przez wspomniany już przeze mnie Azalea Garden i znajdujemy się w miejscu zwanym Water Garden. Prowadzi do niego drewniany mostek.


W tym wodnym ogrodzie znajduje się staw porośnięty liliami, które niewątpliwie dodają uroku temu miejscu, zwłaszcza, gdy kwitną.


Idąc wzdłuż żywopłotu z buków, docieramy do kitchen garden, gdzie nasz wzrok cieszy bogactwo owoców i warzyw, a także rabatek pełnych kolorowych kwiatów.
















Główną ścieżką spacerową jest The Lady's Mile Walk wzdłuż rzeki, która prowadzi do Rhododendron Garden.


Dodatkową atrakcją tego miejsca jest popularne pole golfowe. Jest ono dwupoziomowe - z doliny na znaczne wzniesienie prowadzi kolejka linowa. Z tego względu jest to jedno z najbardziej interesujących pól golfowych i wymaga od graczy dużych umiejętności. Utrudnieniem w grze jest kilka zbiorników wodnych położonych pomiędzy poszczególnymi dołkami.



W centrum Ballinascarthy jest natomiast niezwykły pomnik z metalu przedstawiający pierwszy model słynnego Forda T. Upamiętnia on rodzinę Ford, bowiem w Ballinascarthy urodził się ojciec Henry`ego – William, skąd wyemigrował do Stanów Zjednoczonych. Ciekawostką jest, że można wsiąść do tego wehikułu i na chwilę cofnąć się w czasie.


Nieopodal tego miejsca znajduje się dom rodzinny Henry'ego Forda. Niestety stworzenie muzeum jest cały czas w planach, a sam budynek niszczeje.

Warto odwiedzić to ladne miejsce – Ogrody Lissellan są czynne w każdy dzień tygodnia od 9 do 17 , natomiast w latem aż do zmierzchu. 
Opłata też nie jest wygórowana – 5 e od osoby, a dzieci do lat 12 mogą tam przebywać bezpłatnie.