30.09.2011

Jogurtowy kurczak z penne


Inspiracją był przepis Babci Halinki, który adaptowałam pod swoje smakowe upodobania.

* 250g piersi z kurczaka
* makaron penne
* 300 ml jogurtu naturalnego
* 1-2 łyżeczki vegety lub innej przyprawy wedle uznania

Mięso pokroić na kawałki i włożyć do miseczki z jogurtem naturalnym. Dodać przyprawę i dobrze wymieszać. Odstawić do lodówki na 30m. - 60m. Po tym czasie ugotować makaron, mięso wraz z zalewą przełożyć do rondelka i dusić na małym ogniu, aż mięso zmięknie. Można też podawać z ryżem. Ja podałam jako dodatek gotowaną marchewkę z groszkiem.

26.09.2011

Domowy chleb


Pieczenie chleba jest specjalnością mojego męża. Ostatnio korzystamy z miksów chlebowych - na ich bazie można upiec zarówno chleb białym, razowy (również ze słonecznikiem i soją), jak również ciabatta (tu dodajemy dodatkowo łyżkę oleju lub oliwy).

Do głębokiego naczynia wsypujemy pół kilograma wspomnianego miksu, szklankę mąki pszennej, dwie łyżki cukru, 1 płaską łyżkę soli, dolewamy 300ml ciepłej wody oraz dodajemy 20dag drożdży (naturalne rozpuszczamy z łyżeczką cukru). Mieszamy energicznie aż ciasto przestanie się kleić, następnie przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok.40m. Po tym czasie przekładamy ciasto na blaszkę wysmarowaną masłem bądź wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210st na ok.30m.

Po upieczeniu i wyjęciu gorącego chleba z blaszki na np. deskę, nacieramy lekko wodą, aby skórka nie była zbyt twarda. Następnie przykrywamy ścierką i pozostawiamy do ostygnięcia.


22.09.2011

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Wczoraj wypróbowałam przepis (znaleziony w gazetowych wycinkach), który zmodyfikowałam po swojemu i powstała:

Zapiekanka z kaszy jaglanej z pieczarkami na pomidorowo

Zawsze podaję składniki na dwie osoby (większa porcja męska i mniejsza kobieca)
* szklanka kaszy jaglanej
* 2 szklanki bulionu warzywnego
* łyżka masła
* 30 dag pieczarek
* pieprz i sól
* bazylia
* ser żółty tarty
* gotowy sos pomidorowy (polecam Winiary)

Kaszę przelać wrzątkiem na sicie i odcedzić. W garnku zagotować bulion warzywny, a następnie wsypać kaszę i mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować około kwadransa na wolnym ogniu. Pieczarki pokroić w plasterki i udusić na łyżce masła. Delikatnie doprawić solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami na przemian: kaszę delikatnie posypaną bazylią, pieczarki, następnie kaszę, pieczarki i znów kaszę. Posypać wierzch zapiekanki tartym serem. Zapiekać ok.20 minut w 180 stopniach.
Przygotować sos pomidorowy wg przepisu na opakowaniu. Podawać zapiekankę polaną tymże sosem. Wzbogaci on jej smak i ładnie się skomponuje. Smacznego!

17.09.2011

Killarney National Park





Park Narodowy Killarney rozciąga się na obszarze 10,236 ha, na którym są zarówno góry, jeziora, jak i otaczające je lasy. To pierwszy tego typu obiekt, jaki powstał w Irlandii w 1932 roku. Widoki jakie tam można podziwiać zapierają dech w piersi, szczególnie przy bezchmurnym niebie. Nam udało się zastać taką pogodę, co zaowocowało wieloma zdjęciami, które stanowią tło do tego artykułu. Miejsce to jest jednym z podstawowych postojów na tzw. Pierścieniu Kerry (Ring of Kerry), który jest głównym szlakiem turystycznym regionu.

Na terenie Parku narodowego wyróżniamy wzniesienia takie jak Mangerton, Torc, Shehy i Purple Mountains.  Natomiast w zachodniej części parku wznoszą się MacGillycuddys Reeks - najwyższy górski grzbiet Irlandii.

Teren ten był zasiedlony przez ludzi od conajmniej Ery Brązu. Znaleziono pozostałości kopalni miedzi na pobliskiej wyspie Ross, na której znajduje się też okazały zamek. Jest to XVw. zamek typu wieża otoczony murem obronnym. Został wybudowany przez ród O'Donoghues. Do dziś przetrwały tylko dwie z czterech okazałych baszt. . Następnie w XVIIw. został przebudowany, a obecnie jest odrestaurowany i otwarty dla zwiedzających.
W tym samym roku, gdy utworzono Park Narodowy, ufundowano również posiadłość Muckross dla hrabstwa Killarney. O tym interesującym zabytku opowiem innym razem.




W Parku znajdują się ruiny Muckross Abbey - opactwa wybudowanego przez Franciszkanów w 1448r. Ten zabytek religijny był kilka razy niszczony przez najeżdżców i za każdym razem odrestaurowywany na ile pozwalały możliwości. Głównym punktem tego miejsca jest centralny dziedziniec, na którym rośnie potężny cis otoczony przez klasztorny krużganek.



Na terenie parku znajduje się też inny archeologiczny punkt pochodzący z ery wczesnego chrześcijaństwa - Inishfallen Abbey. Ten klasztorny zabytek został zbudowany w VIIw. przez St.Finian the Leper na Inishfallen Island i stanowił ważny punkt religijny aż do XIVw. Mnisi opisywali tam historię Irlandii i uznaje się, że nazwa jeziora, nad którym wznosi się klasztor Lough Leane wywodzi się od tego miejsca. Oznacza ona bowiem Jezioro Wiedzy. Rozciąga się ono na obszarze ok. 19 km2.



W Parku są jeszcze dwa jeziora oprócz wspomnianego już przeze mnie Lough Lake (lower lake)  - położonego najbliżej  popularnego wśród turystów miasta Killarney (Irlandzka nazwa - Cill Áirne) . Są to odpowiednio:

* Muckross Lake (middle lake) - najgłębsze z jezior o maksymalnej głębokości 73.5m u stóp Torc Mountain. Jezioro to wyznacza geologiczną granicę pomiędzy piaskowcami na południu i zachodzie a wapiennymi wzniesieniami na północy.


* Upper Lake - najmniejszy z trzech jezior parku. Podobnie jak nad Muckross Lake - znajdują się tam liczne jaskinie wydrążone przez wodę w górach wapiennych. Największe możemy jednak zobaczyć nad jeziorem opisanym wyżej.


Wspomniane przeze mnie jeziora stanowią prawie 1/4 powierzchni parku i choć nierozerwalnie ze sobą pozwiązane, to kazdy z nich ma swój unikalny ekosystem. Łączą się ze sobą w miejscu popularnym turystycznie zwanym the Meeting of the Waters. Powstały około dwadzieścia tysięcy lat temu na skutek cofania się lodowca.


Inną atrakcją parku jest wodospad położony u podnóża góry Torc - Torc Waterfall, który ma 18 m. wysokości.Według legendy w pobliżu tego miejsca zaczarowany dzik zabił legendarnego bohatera Fionn Mac Cumhai. Od nazwy Torc oznaczającej "dzik" powstała właśnie nazwa tego spektakularnego wodospadu.
O jego popularności decyduje malownicze położenie wśród bujnej i pełnej zieleni roślinności oraz Ważnym czynnikiem podnoszącym popularność tego miejsca jest łatwy dojazd z położonego ok. 8 km dalej Killarney. Jest to rozwinięte turystycznie miasto z mnóstwem okazałych hoteli, które czynią je turystycznym centrum całego regionu Munster.



Miejsce to bardzo nas urzekło, więc bywamy tam dość często. Teren jest rozległy i zawsze można zajrzeć do innego, równie interesującego, zakątka. Co ważne, wstęp na teren parku, jak i same parkingi, są całkowicie bezpłatne.


16.09.2011

Kurczak z ryżem na pomidorowo




Zainteresowałam się gotowaniem mięsa, jak się pewnie domyślacie, bo musiałam, ale jakoś nie spieszy mi się do powrotu na "utarte ścieżki". Przepisy te powstały, gdy przerażona wizją gotowania w osolonej wodzie kawałka piersi z kurczaka lub udka zaczęłam swoje poszukiwania. Bywa, że moje inspiracje pochodzą z przepisów, gdzie jak najbardziej smażono, ale adaptowałam je pod swoje potrzeby, również zastępując składniki wedle swoich upodobań oraz tworząc nowe smaki. Sprawia mi satysfakcję poszukiwanie nowych rozwiązań i radość, że choć nie smażone, to takie...smaczne!



Składniki
 
    * 250g piersi z kurczaka                          
    * 1 kostka bulionu mięsnego
    * 100ml śmietany 17%
    * dwie łyżki mąki
    * dwie -trzy łyżeczki przecieru pomidorowego
    * przyprawy: bazylia, tymianek
    * natka pietruszki
    * ryż

Pierś z kurczaka należy pokroić na kawałki i przygotować bulion z kostki mięsnej, w którym będziemy mięso gotować. Gdy mięsko się podgotuje, do dwóch łyżek mąki, dolewamy śmietanę i po dokładnym wymieszaniu, by nie zostały grudki, dodajemy przecier pomidorowy. Hartujemy tę masę  bulionem, a następnie dolewamy do gotującego się mięsa. Zmniejszamy gaz, doprawiając bazylią i tymiankiem oraz posypujemy natką pietruszki. Podaję z ryżem i surówką.




13.09.2011

Tagliatelle zapiekane w sosie śmietanowo-pieczarkowym


Miałam ochotę na zapiekankę, a że uwielbiam makarony, z chęcią wykorzystałam sycący tagliatelle. Do tego pieczarki i śmietanowy sos, który często robię do zapiekanek. No i przyprawy i na wierzch serek, a potem trochę cierpliwości i można się delektować :)

* 25 dag pieczarek
* 250ml śmietany 17% lub 30%
* dwie łyżki masła
* plasterki żółtego sera
* garść tartego sera
* dwa jaja
* bazylia, tymianek, szczypta vegety

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Pieczarki pokroić w półplasterki i udusić na maśle.
Przygotować sos: do śmietany dodać dwa jaja, przyprawy oraz garść tartego sera i dobrze wymieszać.
Makaron przełożyć do wysmarowanego masłem żaroodpornego naczynia, poukładać na nim pieczarki, zalać sosem, a na wierzch położyć plasterki sera. Zapiekać w 180st przez ok. 25m.

05.09.2011

Farfalle w sosie serowym


Przepis z gazetowych wycinków. Uwielbiam makarony, same ich fantazyjne kształty zachęcają do wypróbowania. To danie nie dość, że świetnie się prezentuje, to jest jeszcze bardzo pyszne i sycące.

Składniki:

* makaron farfalle (kokardki) - ilość zależna od przewidzianych porcji
* 100-150g szynki
* puszka groszku
* 500ml bulionu warzywnego
* 1/2 serka topionego śmietankowego (można również cały)
* łyżka masła
* tymianek do dekoracji, ewentualnie szczypta soli do smaku

Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Szynkę pokroić w wąskie paseczki,a następnie poddusić na łyżce masła. Następnie dolać bulion warzywny oraz dodać odcedzony groszek i zagotować. W tak powstałym wywarze rozpuścić 1/2 serka topionego i jeśli potrzeba można doprawić delikatnie solą (pamiętajmy, że szynka jest trochę słona, bulion oraz serek również nadają już smak). Następnie makaron wymieszać z sosem i posypać tymiankiem.

02.09.2011

Pieczona pierś z indyka faszerowana suszonymi sliwkami


Pod tym nieco przewrotnym tytułem kategorii kryje się wątek o pieczeniu mięsa drobiowego. Zwykle bowiem pieczone mięso kojarzy nam się częściej ze schabem bądź np. całym indykiem, a mogą powstać bardzo smaczne potrawy np. z piersi indyka.

Potrzebujesz:

* 500g - 1kg filetu z piersi indyka (najlepiej w całości)
* śliwki suszone
* przyprawy: tymianek, majeranek, kolorowy pieprz (może być gotowa mieszanka ziołowa do mięs) lub inne wedle gustu np. czosnek lub sól czosnkowa
* odrobina oliwy z oliwek lub 50ml wody
* rękaw do pieczenia


W filecie nacinamy kieszeń, którą wypełniamy suszonymi śliwkami. Jeśli potrzeba, spinamy wykałaczkami. Jeśli filet jest jednak cienki, można go zwinąć na kształt pieroga i rónież użyć wykałaczek. Nacieramy filet przyprawami wedle uznania i można odstawić na ok. godzinę.

Następnie możemy natrzeć delikatnie oliwą lub wlać do rękawa wodę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220st. Piekłam w tej temperaturze przez 30m., następnie zmniejszyłam temperaturę do 200st i po upływie 5m. otworzyłam rękaw i pozostawiłam na kolejne 5m. Mięso było miękkie i soczyste. Pozostały w worku sos własny można wykorzystać do obiadu, ja akurat się tego pozbywam.

Upieczone mięso kroimy w grube plastry - ja podałam z kaszą gryczaną i sosem pieczeniowym.