24.10.2011

Zapiekanka ryżowa z pieczarkami i szynką




Ryż nie jest zbyt często wykorzystywany do przyrządzania zapiekanek.


Tym chętniej przejrzałam przepisy z nim w roli głównej i w ten sosób powstała ta propozycja.



Potrzebne są takie oto składniki:

* 20 dag ryżu                                                                               
* 125ml śmietany 18%
* 150-200g szynki                                                             
* 100g pieczarek
* warzywna lub grzybowa kostka rosołowa
* masło
* natka pietruszki
* tarty ser żółty

Ryż ugotowałam na sypko w bulionie z kostki i odsączyłam. Następnie dodałam do niego jajka i śmietanę, a po wymieszaniu wyrobiłam na jednolitą mase wraz z pół szklanki tartego sera. Można doprawić do smaku solą i pieprzem - dla mnie miało to już odpowiedni smak.
Żaroodporne naczynie wysmarowałam masłem, przełożyłam do niej masę i posypałam jeszcze tartym serem. Piekłam w temperaturze 180st przez około godzinę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz