18.10.2011

Ciasto z jabłkami

Ciasto z jabłkami wg Nana

1 szklanka cukru
1 i 3/4 szklanki mąki
1 tyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kastki margaryny -margaryna do wysmarowania blachy
bułka tarta do wysypania blachy
0,5 kg jabłek
4 jajka

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy w grube plasterki.  1/2 kostki margaryny roztapiamy w rondelku (zostawiamy troszkę do wysmarowania blachy. Ubijamy w naczyniu jajka z cukrem aż do otrzymania puszystej jednolitej masy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i również miksujemy. Blaszkę smarujemy margaryną i wysypujemy ją bułką tartą.
Wlewamy masę do tak przygotowanej formy i wykładamy na wierzch pokrojone jabłka. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 st) i pieczemy ok. 35m.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz